Linkovi

"Šamar u lice svim novinarima u Rusiji": Pomilovan osuđeni u slučaju ubistva Politkovskaje


Sergej Hadžikurbanov, optuženi za ubistvo novinarke Ane Politkovskaje, u sudnici u Moskvi. (Foto: AP Photo/Pavel Golovkin)
Sergej Hadžikurbanov, optuženi za ubistvo novinarke Ane Politkovskaje, u sudnici u Moskvi. (Foto: AP Photo/Pavel Golovkin)

Čovjek osuđen u slučaju ubistva ruske istraživačke novinarke Ane Politkovskaje 2006. godine pomilovan je nakon što se borio u Ukrajini, rekao je njegov advokat.

Sergej Hadžikurbanov je 2014. godine osuđen na 20 godina zatvora za saučesništvo u ubistvu Politkovskaje (48) koja je radila za nezavisne novine Novaja gazeta i pisala članke u kojima se kritikovala politika Kremlja tokom prvih godina mandata predsjednika Vladimira Putina, zatim rat u Čečeniji i kršenja ljudskih prava.

Upucana je u liftu stambene zgrade u Moskvi u kojoj je živjela, a njeno ubistvo izazvalo je osude i u Rusiji i na Zapadu i ukazalo na opasnosti s kojima se suočavaju nezavisni novinari u Rusiji. Smrt Politkovskaje na Putinov rođendan 7. oktobra pokrenula je spekulacije da je ubijena da bi se udovoljilo ruskom predsjedniku. Kremlj je odbacio optužbe da je umiješan u taj slučaj.

Za ubistvo Politkovskaje su na doživotne kazne zatvora osuđeni napadač Rustam Mahmudov i njegov ujak Lom-Ali Gaitukajev, dok su Mahmudova braća osuđena na 12 odnosno 14 godina.

Hadžikurbanov, bivši detektiv, oslobođen je prošle godine da bi se borio u Ukrajini a zatim je potpisao ugovor sa ministarstvom odbrane da nastavi da služi u vojsci posle pomilovanja, rekao je za Asošijeted pres njegov advokat Aleksej Mihalčik.

Mihalčik je dodao da je njegovom klijentu ponuđen komandni položaj u vojsci zato što je bio u "specijalnim snagama" 1990-tih i bio raspoređen "u gotovo svim žarištima".

Dmitrij Muratov, glavni i odgovorni urednik Novaje gazete i djeca Politkovskaje - Vera i Ilja - osudili su oslobađanje Hadžikurbanova.

"Za nas, ovo 'pomilovanje' nije dokaz da se ubica pokajao. To je monstruozna nepravda. Time se vrijeđa uspomena na osobu ubijenu zbog svojih uvjerenja i profesonalne dužnosti", naveli su u reakciji.

Muratov je rekao da "žrtvama u ovom slučaju - djeci Ane Politkovskaje i urednicima - nije unaprijed saopšteno da će Hadžikurbanov biti pomilovan". Takođe su osuduli ruske vlasti zbog primjene zakona "prema njihovom sopstvenom izvrnutom tumačenju", tako što se politički protivnici osuđuju na duge zatvorske kazne a ubice puštaju na slobodu.

Muratov je 2021. dobio Nobelovu nagradu za mir, ali su ga te godine ruske vlasti proglasile za stranog agenta, čime su nastavile sa praksom gušenja kritičara i nezavisnih medija.

Gulnoza Said, koordinatorka programa za Evropu i centralnu Aziju u Komitetu za zaštitu novinara (CPJ), osudila je pomilovanje kao kršenje slobode medija.

"To je šamar u lice svim novinarima u Rusiji. Umesto da pokuša da ispravi nepravdu i obezbedi pravdu u slučaju Politkovskaje, (ruski predsednik Vladimir) Putin je pomilovao jednog od počinioca...Politkovskaja je često bila jedina osoba s kojima su građani mogli da pričaju, podele svoje probleme i osjećaju se kao da ih neko sluša", rekla je Said za Glas Amerike.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije ovog mjeseca da osuđenici, regrutovani da se bore u Ukrajini, zaslužuju pomilovanje.

"Osuđeni, čak i za teške optužbe, prolivaju krv na ratištu da bi se iskupili za svoje zločine. Iskupljuju se prolivanjem krvi u udarnim brigadama, pod mecima i granatama", rekao je Peskov.

Mihalčik je rekao da je "srećan" što je njegov klijent slobodan zato što nikada nije vjerovao da je bio umiješan u ubistvo Politkovskaje.

Muratov je za AP rekao da Hadžikurbanov "nije bio direktni počinilac ubistva Ane Politkovskaje", ali da "nije sprovedena istraga da se utvrdi ko je odgovoran".

"Osoba koja je naručila ubistvo je slobodna, a saučesnik u tom zločinu pomilovan. To je sve što se može reći o zaštiti slobode govora u Rusiji", naglasio je Muratov.

Takođe je podsjetio da je to drugi nedavni primjen da je osuđeni ubica oslobođen nakon što se borio u Ukrajini.

Veru Pehtelevu (23) je u januaru 2020. godine ubio njen dečko nakon što je raskinula s njim. Vladislav Kanjus, osuđen za Verino ubistvo, pomilovan je u aprilu, saopštila je advokatica i aktivista za ljudska prava Alena Popova.

Verina porodica otkrila je da je njen ubica oslobođen kada je njena majka na internetu vidjela Kanjusa u uniformi i sa oružjem", navela je Popova na Telegramu.

"Nema pravde. Nema zakona. Nema ljudskih prava. Ništa. Samo nasilje", rekla je Popova za AP poslije vijesti o oslobađanju Hadžikurbanova.

Neke informacije potiču od AP-a.
XS
SM
MD
LG