Linkovi

Osnivač Svjetske centralne kuhinje: Izrael "sistematski" napao humanitarne radnike


Footgrafije stradalih humanitarnih radnika iz Svjetske centralne kuhinje.
Footgrafije stradalih humanitarnih radnika iz Svjetske centralne kuhinje.

Posmrtni ostaci šest stranih humanitarnih radnika ubijenih u izraleskom vazdušnom napadu u srijedu su prebačeni iz Pojasa Gaze u Egipat, dok je osnivač Svjetske centralne kuhinje ocijenio da nije riječ o napadu "gdje je bomba pala na pogrešno mjesto".

U izraelskom vazdušnom napadu poginula su tri Britanca, jedan poljski državljanin i australijska državljanka, te humanitarac koji je imao dvojno američko - kanadsko državljanstvo. Ubijen je i palestinski vozač, čiji su posmrtni ostaci predati njegovoj porodici u Gazi.

Svi su radili za dobrotvornu organizaciju Svjetska centralna kuhinja, koju je osnovao poznati kuvar Jose Andres.

Humanitarni radnici dostavljali su pomoć koja je nedovno isporučena Gazi kroz novi pomorski koridor, kada je u izraelskom napadu pogođeno troje vozila u kojima su se nalazili.

Andres je u intervjuu za Reuters rekao da je izraelska vojska znala za kretanje humanitarnih radnika i da je konvoj napadnut "sistematski, vozilo po vozilo".

To nije bila "nesrećna situacija u kojoj je bomba bačena na pogrešno mjesto. Čak i da se nismo koordinisali (sa Izraelskim odbrambenim snagama), ni jedna demokratska zemlja ili vojska ne bi trebalo da napadaju civile i humanitarce", rekao je Andres.

Dodao je da je trebalo da bude u Gazi sa svojim timom, ali da nije mogao da se vrati u enklavu "iz više razloga". Poručio je i da bi SAD trebalo da urade više i kažu izraelskom premijeru da rat mora da se okonča.

Neki od izraelskih najbližih saveznika, među kojima su i Sjedinjene Države, osudili su napad zbog kojeg su Svjetska centralna kuhinja i druge dobrotvorne organizacije obustavile isporuke hrane.

Kako je saopšteno iz Bijele kuće, predsjednik SAD Joe Biden će u četvrtak razgovarati telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Iz Bijele kuće je saopšteno da je Bajden ogorčen zbog napada na humanitarne radnike, ali da nije fundamentalno pomijenio poziciju SAD u podršci Izraelu, u ratu u Gazi.

Kako je rekao neimenovani američki zvaničnik, Biden će vjerovatno pokrenuti temu bolje zaštite humanitarnih radnika i većeg dotoka humanitarne pomoći u Gazu brodovima.

Ujedinjene nacije obustavile su za sada dopremanje pomoći na najmanje 48 sati da bi procijenile bezbjednosne rizike posle incidenta.

Kipar, koji je imao jednu od ključnih uloga u uspostavljanju pomorskog koridora, saopštio je da se brodovi sa 240 tona neisporučene hrane vraćaju u tu zemlju. Međutim, naveo je i da će se nastaviti isporuke pomorskim putem.

Izrael se suočava sa sve većom izolacijom i međunarodnim kritikama zbog ofanzive u Gazi, a napad na humanitarni konvoj ukazao je - kako navode kritičari - na proizvoljne izraelske bombaške napade i neobaziranje na civilne žrtve u Gazi.

Američki State Department u srijedu je poručio da Amerika želi da Izrael što je brže moguće završi istragu napada. Portparol Mattew Miller rekao je da bi Izrael trebalo da preduzme bolje mjere da zaštiti humanitarne radnike i civile.

Svjetska centralna kuhinja saopštila je da je kretanje vozila koordinisala sa izraelskom vojskom. Tri automobila, između kojih je postojala velika distanca, uzastopno su pogođena. Najmanje jedno vozilo imalo je logo dobrotvorne organizacije na krovu kako bi bilo lakše identifikovano iz vazduha.

U ratu je poginulo gotovo 33.0000 Palestinaca, od kojih su dvije trećine žene i djeca, prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi koje ne pravi razliku između civila i boraca kada iznosi podatke o žrtvama.

Rat je počeo kada su pripadnici Hamasa upali na jug Izraela, ubili oko 1.200 ljudi i oteli 250 talaca. Hamas drži još 100 i posmrtne ostatke oko 30, nakon što je većina oslobođena prošle godine tokom kratkog primirja, u zamjenu za Palestince koji su oslobođeni iz izraelskih zatvora. SAD, Katar i Egipat mjesecima pokušavaju da ispregovaraju još jedan prekid vatre i oslobađanje talaca.

XS
SM
MD
LG