Linkovi

OSCE traži povlačenje odluke o širenju lažnih vijesti u Republici Srpskoj


Vlada entiteta Republika Srpska
Vlada entiteta Republika Srpska

Misija OSCE-a u BiH i predstavnik za slobodu medija ove organizacije pozvali su vlasti Republike Srpske da povuku uredbu sa zakonskom snagom kojom se brani širenje panike i lažnih vijesti, zbog opasnosti da limitira slobodu izražavanja.

Vlada Republike Srpske (RS) je 6. aprila usvojila novu uredbu o provjeri širenja panike u ovom entitetu. U uredbi se zabranjuje medijima i široj javnosti da šire lažne vijesti koje podstiču paniku te se propisuju kazne onima koji to čine.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec ukazali su na rizik od potencijalnog kršenja osnovnih sloboda nakon što je Republika Srpska usvojila uredbu kojom se medijima i novinarima može zabraniti slobodno izvještavanje o pandemiji koronavirusa.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala o odluci o usvajanju ove uredbe. Uredba pozdrazumijeva zabranu i kažnjavanje izazivanja panike i nereda te zabranu iznošenja ili prenošenja lažnih vijesti ili tvrdnji kojima se izaziva panika i nered za vrijeme vanrednog stanja, teže narušava javni red i mir ili onemogućava ili ometa sprovođenje mjera nadležnih organa.

Uredbu su brojni eksperti i međunarodne organizacije ocijenili kao ograničavanje slobode govora.

Désir i Kavalec su naveli da potpuno razumiju cilj rješavanja problema širenja lažnih vijesti, ali da je važno osigurati slobodan protok informacija.

“Važno je osigurati slobodan protok informacija i na taj način da mediji mogu raditi bez bilo kakvih pritisaka, kako bi oni pružali osnovne informacije javnosti, uključujući i vitalne zdravstvene mjere”, naglasili su.

Predstavnik za slobodu medija i šefica Misije OSCE-a poslali su pismo predsjednici RS-a Željki Cvijanović.

“Primjećujemo javne izjave predsjednice Cvijanović koje su uslijedile nakon našeg pisma, u kojima ona kaže da možda nema potrebe za primjenom takve regulative ili sličnih ograničenja”, rekli su.

U pismu su istakli da sama uredba može dovesti do samocenzure i cenzure, kao i do proizvoljnih i nesrazmjernih kazni. Naglasili su da bi to moglo narušiti slobodu medija i temeljna ljudska prava na slobodu izražavanja. Istakli su zabrinutost što uredba ne daje konkretne pojedinosti o tome kako će se kaznena djela utvrditi i na kakvoj se sudskoj praksi zasnivaju.

Désir i Kavalec pozvali su vlasti da povuku uredbu, ponovivši spremnost da pomognu državnim i entitetskim vlastima te pruže stručnu analizu o bilo kojem pitanju slobode medija.

Iz RS-a su već najavili mogućnost ograničavanja primjere ove uredbe, odnosno da će se kažnjavati samo oni slučajevi koji dođu “po prijavi građana”, a ne po službenoj dužnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

XS
SM
MD
LG