Linkovi

OSCE BiH: Inicijativa SDA nije poželjna u procesu formiranja vlasti


Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton
Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton

Na inicijativu SDA koja govori o promjeni naziva RS stiže reakcija iz Misije OSCE-a u BiH.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton navodi da je inicijativa SDA nepoželjna naročito u vrijeme dok je potrebno formirati državni nivo vlasti.

„Ova inicijativa predstavlja odvraćanje pažnje od bavljenja stvarnim potrebama građana i njome se ne čini ništa na rješavanju pitanja koja SDA legitimno postavlja u vezi sa pozicijom povratnika u RS, kao što je bosanski jezik“, obrazlaže Berton, prenosi Radio Sarajevo.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je u zvaničnom govoru naveo da je cilj da inicijativom promijeni stavove Milorada Dodika prema BiH, ali i da se u bolji položaj stave Bošnjaci i Hrvati u BiH.

Kao razloge aktueliziranja inicijative Izetbegović navodi da su „Bošnjaci i Hrvati u RS građani četvrtog i petog reda”. Dalje objašnjava: „Zato što je inteziviran napad na BiH, na njen euro-atlantski put, na njen integritet (…)”, a krivac za sve to je, kako kaže, Milorad Dodik.

„Ostavit ćemo izvjestan rok i dati šansu da se odnosi popravi. Odnosi prema BiH, prema njenom Ustavu, teritorijalnom integritetu, prema zakonima koje smo zajedno donijeli (...) prema Bošnjacima, prema Hrvatima, prema povratnicimma”, kaže Izetbegović.

Dodik, naravno, neće mijenjati svoju politiku prema BiH.

„ (...) Zatražićemo održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj ćemo donijeti odluku o budućem statusu RS i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine“, saopštio je Dodik prenosi Slobodna Evropa.

Izetbegović objašanjava da će sa apelacijom sačekati šest mjeseci kako bi vidio da li će doći do nekih promjena.

XS
SM
MD
LG