Linkovi

Predsjednik Obama odlučio da neće objaviti fotografije ubijenog Osame bin Ladena


Predsjednik Obama odlučio da neće objaviti fotografije ubijenog Osame bin Ladena
Predsjednik Obama odlučio da neće objaviti fotografije ubijenog Osame bin Ladena

Oni koji su vidjeli fotografije kažu da se radi o groznom prizoru bin Ladena s prostrijelnom ranom iznad lijevog oka

Vrh američke administracije nalazio se pred pred teškim pitanjem - treba li objaviti krvavu fotografiju ubijenog Osame bin Ladena odnosno hoće li to smanjiti ili povećati opasnost po Sjedinjene Države? Naposljetku, predsjednik Obama je odlučio da se te fotografije neće objaviti.

Oni koji su ih vidjeli kažu da se radi o groznom prizoru bin Ladena s prostrijelnom ranom iznad lijevog oka. Ta fotografija snimljena je na mjestu gdje je ubijen. Potom postoje fotografije njegovog tijela u američkoj bazi u Afganistanu te na palubi nosača zrakoplova Carl Vinson odakle je spušten u more. Direktor CIA-e Leon Panetta vjeruje da neku od fotografija treba objaviti, a slično razmišljaju i brojni kongresnici na Capitol Hillu.

Peter King republikanac je iz New Yorka. "Nema sumnje da je on ubijen. Ne trebamo dopustiti da se razviju teorije zavjere".

Istog je stava i kongresnik Joe Heck, iz Odbora za obavještajna pitanja. "Fotografije treba svakako objaviti da bi se suzbile bilo kakve teorije da bin Laden nije uklonjen".

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney kaže da je prizor strašan te da može biti uvredljiv. Američka vlada nema apsolutno nikakve dvojbe da je Osama bin Laden ubijen no kad su komandosi krenuli u akciju obavještajni izvori bili su od 60 do 80 posto sigurni da je Osama bin Laden doista tamo. Zbog toga su lica američkih dužnosnika zabrinuta.

Suprotno nekim izvješćima, navodi se, da američki dužnosnici nisu vidjeli trenutak ubojstva Osame bin Ladena. Američki mediji navode da su predsjednik i njegovi suradnici gledali akciju putem kamera najvjerojatnije postavljenih na bespilotnoj letjelici, a da nakon ulaska komandosa u objekt, okupljeni u Bijeloj kući nisu znali što se točno događa nekih dvadesetak minuta.

Dopredsjednik Joe Biden kaže da se radilo o nevjerojatnom prizoru. "To je bila neizvjesna akcija. Mislim da nitko to nije mogao izvesti izuzev odabrane skupine američkih ratnika".

Bijela kuća priopćila je, u međuvremenu, da Osama bin Laden nije bio naoružan, ali da je njegova supruga nasrnula na jednog američkog komandosa. Ona je ranjena u nogu te je preživjela. Američki specijalci pronašli su ogromne količine dokumenata, kompjutorskih diskova i DVD-ova koji su prebačeni u Washington te se trenutno analiziraju u CIA-i i FBI-u.

Richard Clark, stručnjak je za terorizam. "Prva stvar za kojom će se tragati jesu planovi za napad. Znamo od ranije da je bin Laden osobno bio uključen u planiranje napada uključujući onaj od 11. rujna 2001".

Komandosi koji su sudjelovali u napadu također su stigli u Washington kako bi izvijestili nadređene o misiji. Njihov uspjeh je javan no njihov identitet neće biti obznanjen.

XS
SM
MD
LG