Linkovi

Osam žrtava pucnjave u Texasu, policija ubila napadača


Evakuacija tržnog centra u Allenu, u Texas. (Foto: AP/LM Otero)
Evakuacija tržnog centra u Allenu, u Texas. (Foto: AP/LM Otero)

Osam osoba je ubijeno, a sedam povrijeđeno u masovnoj pucnjavi u jednom prometnom tržnom centru u Texasu, saopštila je policija.

Napadača, koji je izašao iz automobila i počeo da puca ispred tržnog centra na otvorenom u Allenu, predgrađu udaljenom 40 kilometara od Dallasa, ubio je policajac koji je bio u području drugim povodom, saopštio je na konferenciji za novinare šef gradske policije Brian Harvey.

"Čuo je pucnjavu, locirao odakle dolazi, locirao napadača i neutralisao ga", rekao je on.

Šef Vatrogasne službe Jonathan Boyd rekao je da je sedmero ljudi, uključujući napadača, preminulo na licu mjesta. U lokalne bolnice je odveden devetero povrijeđenih, od kojih je dvoje umrlo.

Troje ranjenih je u kritičnom stanju, a četvoro stabilno, rekao je Boyd.

Na TV snimcima se vidi kako stotine ljudi izlazi iz tržnog centra, 40 kilometara sjeveroistočno od Dallasa, mnogi sa podignutim rukama.

Jedan očevidac rekao je za lokalne medije da je napadač "hodao po trotoaru i pucao svugdje". Zvaničnici vjeruju da napadač nije imao saučesnike.

Na trotoarima ispred tržnog centra se mogla vidjeti krv, a bijeli čaršavi prekrivali su tijela, prenosi agencija Reuters. Očevici su naveli i za AP da su vidjeli nepomična tijela ispred radnji.

Iz Bijele kuće je saopšteno da je predsjednik Joe Biden informisan o pucnjavi i da je administracija ponudila pomoć lokalnim zvaničnicima.

Guverner Texasa Gregg Abbott, koji je poslije prethodnih masovnih pucnjava potpisao zakone o ublažavanju restrikcija na nošenje oružja, saopštio je u subotu da je najnovija pucnjava "nezamisliva tragedija" i da su državne vlasti spremne da pruže svu pomoć lokalnim. Aleln je grad sa oko 105.000 stanovnika.

Masovna pucnjave postale su uobičajna pojava u SAD, sa najmanje 198 do sada ove godine, pokazuju podaci neprofitne organizacije "Arhiv oružanog nasilja". Prema toj organizaciji, masovna pucnjava je incident u kojem je ubijeno ili ranjeno četvoro ili više ljudi, ne uključujući napadača.

Prema podacima agencije AP i dnevnika USA Today, masovna ubistva u SAD se ove godine u prosjeku dešavaju jednom nedjeljno.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG