Linkovi

Organizacija milijardera braće Koch neće finansirati Trumpovu kampanju


Donald Trump
Donald Trump

Donald Trump možda bi mogao da ima poteškoće da finansira treću uzastopnu nominaciju za predsjednika, pošto je jedan od najvećih finansijera kampanja republikanaca - konzervativna interesna grupa Amerikanci za prosperitet (AFP) objavila da će finansirati nekog drugog kandidata u trci za 2024.

Emily Seidel, izvršna direktorica AFP-a, poslala je u nedjelju pismo članovima i aktivistima, u kojem je iznijela strategiju organizacije za 2024.

„Da bismo napisali novo poglavlje za našu zemlju, moramo da okrenemo list prošlosti. Dakle, najbolja stvar za zemlju bi bila da 2025. godine ima predsjednika koji predstavlja novo poglavlje. Američki narod je pokazao da je spreman da ide dalje, pa će im AFP pomoći u tome”, navela je Seidel.

Šta je organizacija Amerikanci za prosperitet?

Amerikanci za prosperitet osnovani su 2004. uz podršku braće Charlesa i Davida Kocha, industrijalaca milijardera aktivnih i u konzervativnoj i liberalnoj politici.

Preko svog političkog komiteta za sakupljanje sredstava u kampanji, i uz saradnju sa nacionalnom mrežom bogatih aktivista, grupa je od svog početka kanalisala stotine miliona dolara u političke kampanje u SAD.

Stručnjaci su za Glas Amerike rekli da će aktivno vođenje kampanje AFP-a protiv Trumpa predstavljati izazov za bivšeg predsjednika, koji je najavio svoju kandidaturu u novembru.

„Amerikanci za prosperitet su bili jedna od uticajnijih, ako ne i najuticajnija grupa za prikupljanje novca na konzervativnoj strani u posljednjih deceniju i po”, rekla je za Glas Amerike Sarah Bryner, direktorica istraživanja i strategije u Centru za odgovornu politiku.

„Veoma su visoko rangirani u smislu ukupne količine potrošenog novca — a to je samo novac za koji znamo, postoji novac koji se troši, a mi ne znamo“, rekla je Bryner, čija organizacija prati trošenje novca u kampanji. „Imaju ogromnu mrežu i finansiraju ih neki od najvažnijih konzervativnih donatora u zemlji. To što ova grupa, ova moćna kompanija kaže 'ne, hvala' Donaldu Trumpu predstavlja veliki nedostatak za njegovu kampanju.”

Nema jasne alternative

Kyle Kondik, iz Centra za politiku Univerziteta Virginije, rekao je za Glas Amerike da će odluka AFP-a imati posljedice, ali da njen konačni uticaj još nije jasan.

„Mislim da je ovo značajno — Kochov aparat je veoma dobro finansiran i njihova podrška, ali i protivljenje, bi mogla da napravi razliku u trci republikanskih kandidata” rekao je Kondik. „I pored toga, mislim da je pošteno reći da konzervativne organizacije i političke elite nikada nisu podržavale Trumpa kao što su to činili mnogi republikanski glasači, i mogu da zamislim da Trump koristi protivljenje ovakvih grupa kao argument za svoju kandidaturu. kako se kampanja zahuktava”.

„Na kraju, AFP i drugi će morati da se udruže oko stvarne alternative Trumpu. Guverner Floride Ron DeSantis izgleda kao najlogičnija osoba koja će dobiti tu podršku, ali tek smo na početku kampanje, a DeSantis još nije kandidat. Ali ako konzervativne elite ne žele da Trump bude kandidat – a prilično je jasno da mnoge od njih ne žele – moraće da rade kako bi pokušale da ga zaustave. Ova najava je pokazatelj da će bar neke od tih grupa pokušati to da urade”, zaključuje Kondik.

Drugi konzervativci koji se protive Trumpu

Klub za rast, grupa aktivista fokusirana na niže poreze i druga pitanja ekonomske politike, koja je bila uticajna u republikanskoj politici više od dvije decenije, nagovestila je će takođe podržati novog republinakskog kandidata 2024.

Milijarderi finansijeri Stephen A. Schwarzman i Kenneth C. Griffin, obojica republikanski donatori, također su iskazali želju da se udalje od Trumpa.

U prošlosti je, međutim, Trump uspijevao da prevaziđe prezir partijskih elita, koristeći svoju bazu tvrdokornih pristalica za izgranju pobjedničke kampanje - kao što je to učinio 2016.

Robert Maguire, direktor organizacije Građani za odgovornost i etiku, rekao je za Glas Amerike da su se tokom republikanskih predizbora 2016. glavni donatori generalno svrstavali na stranu Trumpovih protivkandidata, ali su promijenili stranu kada je njegova pobjeda postala neizbježna.

„Ako bude u stanju da to ponovo uradi, očekujem da će biti druga pjesma", rekao je on.

Do sada je Trump jedini od brojnih potencijalnih republikanskih predsjedničkih kandidata koji je zvanično ušao u trku.

Neki od mogućih Trumpovih rivala su bivši zvaničnici u njegovoj administraciji.

Očekuje se da će Nikki Haley, bivša guvernerka Južne Karoline koja je bila ambasadorica SAD u UN tokom Trumpovog predsjedavanja, uskoro objaviti svoju kandidaturu. John Bolton, koji je bio Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, već je rekao da razmišlja da se kandiduje.

Vjeruje se da Trumpov bivši potpredsjednik Mike Pence također razmišlja o kandidaturi. Kao i Mike Pompeo, koji je prvo bio direktor CIA-e, a kasnije i državni sekretar tokom Trumpovog mandata.

DeSantis, guverner Floride, smatra se Trumpovim glavnim protivnikom. Popularni guverner u drugom mandatu tek treba da zvanično izrazi interesovanje za predsjedničku trku.

Neki drugi za koje se vjeruje da razmišljaju o kandidovanju su senator iz Texasa Ted Cruz, koji je izgubio nominaciju od Trumpa 2016, i guverner Virginije Youngkin.

XS
SM
MD
LG