Linkovi

Optuženi za odavanje tajnih američkih dokumenata priznao krivicu pred sudom


Arhiv - Optuženi Jack Tesera pred bostonskim sudom. (Foto: AP/Margaret Small)
Arhiv - Optuženi Jack Tesera pred bostonskim sudom. (Foto: AP/Margaret Small)

Jack Tesera, pripadnik Nacionalne garde vazduhoplovnih snaga države Massachusetts, optužen za odavanje tajnih vojnih dokumenata, priznao je krivicu pred federalnim sudom u Bostonu.

Tesera, koji je u pritvoru od aprila 2023, postigao je sporazum o priznanju krivice sa tužiocima, koji namjeravaju da traže zatvorsku kaznu dužu od 16 godina zatvora.

U zamjenu za priznanje krivice, tužioci su se saglaslili da Teseru ne terete za kršenje Zakona o špijunaži ili druge zločine. Prihvatio je da bude osuđen na najmanje 11 godina zatvora, dok su tužioci ukazali da će njihova preporuka iznositi 16 godina i osam mjeseci zatvora.

Tesera se izjasnio krivim po šest tačaka optužnice - za namjerno zadržavanje i prenošenje povjerljivih informacija u vezi sa nacionalnom bezbjednošću, kao i zbog odavanja povjerljivih zapisa putem aplikacije Discord.

Izricanje presude bivšem pripadniku Nacionalne garde vazduhoplovnih snaga države Massachusettsa zakazano je za 27. septembar.

Prije privođenja, Tesera je bio angažovan kao pomoćnik u sektoru odbrane od cyber napada i specijalista za informacione tehnologije.

Uprkos tome što nije imao visok komandni položaj - imao je mogućnost da pristupa važnim povjerljivim dokumentima. Tužioci su naveli da su mu od januara 2022. bili dostupni podaci u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

U optužnici je navedeno da ih je, pod korisničkim imenom "TheEkcaliburEffect", dijelio na privatnim serverima, takozvanoj sobi za ćaskanje, hvaleći se da ima pristup informacijama o Izraelu, Palestini, Siriji, Iranu i Kini.

Dokumenti koji su dospjeli u javnost sadržali su detalje o saveznicima i protivnicima, kretanju trupa u Ukrajini, kao i izraelskoj obavještajnoj agenciji Mossad.

XS
SM
MD
LG