Linkovi

Optužnica protiv direktora Službe za zajedničke poslove BiH


Parlament i zajedničke institucije Bosne i Hercegovine
Parlament i zajedničke institucije Bosne i Hercegovine

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv Dragana Šojića, direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH.


U optužnici se navodi da je Šojić u periodu od 2018. do 2022. godine zloupotrebljavao službena vozila institucije, kako bi više puta privatno putovao u inozemstvo, na područje Srbije i Crne Gore, bez službenih naloga i potrebne procedure za korištenje službenih vozila u institucijama BiH.

Tereti ga se da je sačinjavao i u putne naloge unosio neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu kada nije boravio na poslu, kako bi ostvario pravo na platu i naknade iz radnog odnosa.

Iz Tužiteljstva BiH navode da je na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila, pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877,78 maraka (oko 21.000 eura).

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) uhapsili su Šojića 24. maja 2022. Potom mu je određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, jer je rođen u Šapcu i ima državljanstvo Srbije, gdje je često putovao i boravio.

Šojić je bio svjedok odbrane Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu. U decembru 2012. je svjedočio kao član srpskih opštinskih organa u Novom Sarajevu i kao pripadnik Vojske Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH.

Šojić je na poziciju direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH imenovan u julu 2018. godine na prijedlog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, koji je donedavno bio predsjednik Srpske demokratske stranke. U ranijem periodu bio je angažiran kao Šarovićev savjetnik.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH obavlja poslove na održavanju i unutarnjem osiguranju državnih institucija.

Ova služba obavlja servisne usluge, pravne i financijske poslove i javne nabave.

U djelokrug spadaju i restoranske usluge unutar državnih institucija BiH. Služba je samostalna u radu i ima svojstvo pravnog lica.

XS
SM
MD
LG