Linkovi

Određen pritvor direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH


Vijeće ministara BiH. (Izvor: BIRN BiH)
Vijeće ministara BiH. (Izvor: BIRN BiH)

Sud BiH je preinačio prvobitnu odluku, te odredio pritvor Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, kojeg Državno tužilaštvo sumnjiči za koruptivna djela zloupotrebe položaja i ovlasti, pronevjere u službi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

„Pritvor je određen iz posebnih pritvorskih razloga propisanih Zakonom o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za kazneni postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kako je navedeno iz Suda BiH, rješenjem Suda od 28. maja ove godine, uvažena je žalba Tužilaštva BiH na način da je preinačeno prvostepeno rješenje i prihvaćen prijedlog za određivanje pritvora prema Šojiću u trajanju od mjesec dana od dana lišenja slobode.

U odgovoru Tužilaštva za BIRN BiH, rečeno je kako je Tužilaštvo izjavljivanjem žalbe smatralo da jedino mjera pritvora „može osigurati nesmetano vođenje postupka i okončanje istrage“.

Šojić je uhapšen 24. maja 2022. godine zbog istrage za koruptivna djela zloupotrebe položaja i ovlasti, pronevjere u službi, te zbog povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

„Provodeći istragu, Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prikupili su dokaze da je navedeni službenik počinio teške zloupotrebe službenog položaja, u vezi s dolaskom i boravkom na radnom mjestu, kao i zloupotrebu sredstava navedene institucije u privatne svrhe”, navedeno je ranije u saopćenju Državnog tužilaštva.

Šojić se sumnjiči za neprimjereno i nezakonito postupanje prema uposlenicima navedene službe i kršenje njihovih ljudskih prava, kao ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda BiH, navodi se.

Prvobitnim rješenjem, Sud je odbio prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Ranije je iz SIPA-e navedeno da je Šojić proveden u prostorije Agencije radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG