Linkovi

Opozicija u RS nakon sastanka sa Escobarom: Zahtjeve rješavati dijalogom


Escobar u Banja Luci
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Escobar u Banja Luci

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je u utorak, 9. novembra, u Banjaluci da "legitimne zahtjeve bh. entiteta Republika Srpska (RS)" treba rješavati kroz dijalog, te da su jednostrane odluke vrlo opasne i da mogu odvesti na stranputicu.

Nakon sastanka sa Gabrielom Escobarom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan, Šarović je novinarima kazao da Daytonski mirovni sporazum nema alternativu, te da je neprihvatljivo bilo kakvo srljanje i politika koja će ugroziti mir.

"Postoje stvari za koje je potreban dijalog, neke odluke koje jesu toliko važne i izazvale su veliko nezadovoljstvo u Republici Srpskoj (RS), kao što su odluke Ustavnog suda BiH. Trebaju nam normalne politike, ne trebaju nam oni koji raspiruju strasti i vode nas u jednu opasnu situaciju. Mir je jedina atmosfera u kojoj RS može da napreduje", dodao je Šarović.

Govoreći o Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Šarović je kazao da "njemu kao političaru odgovara i visoki predstavnik i tzv. Bonnska ovlaštenja, te da želi da krizu iskoristi za lične svrhe".

Sastanku sa Escobarom u Banjaluci prisustvovao je i lider opozicijske Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, koji je novinarima kazao da je RS vječna realnost, te "niko nema pravo da se poigrava sa činjenicom da je Daytonski mirovni sporazum neupitan.

"Moramo sve učiniti da na jedan mudar i racionalan način čuvamo Dayjton, a samim tim i RS", kazao je Borenović.

Borenović je dodao da je na sastanku upućen poziv da se kroz dijalog rješavaju svi problemi u BiH.

Escobar boravi u posjeti BiH, a 8. novembra sastao se u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG