Linkovi

OpenAI vraća Sama Altmana kao izvršnog direktora nakon njegovog burnog svrgavanja


Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-a, učestvuje u “Ucrtavanju puta naprijed: budućnost umjetne inteligencije” na Sedmici lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku, Kalifornija, 16. novembra 2023.
Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-a, učestvuje u “Ucrtavanju puta naprijed: budućnost umjetne inteligencije” na Sedmici lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku, Kalifornija, 16. novembra 2023.

OpenAI je u utorak saopćio da je postigao dogovor da se Sam Altman vrati na mjesto izvršnog direktora nekoliko dana nakon njegovog svrgavanja, zaustavljajući burne rasprave o budućnosti startupa u središtu buma umjetne inteligencije.

Pored Altmanovog povratka, kompanija se u principu složila da djelimično rekonstituiše upravni odbor koji ga je razriješio. Bret Taylor, bivši ko-izvršni direktor Salesforcea, i Larry Summers, bivši ministar financija SAD-a, pridružit će se izvršnom direktoru Quora i sadašnjem direktoru Adamu D'Angelu, saopštio je OpenAI.

Altman je rekao u postu na X: "Radujem se povratku u OpenAI."

Odbor je dao malo detalja koji objašnjavaju Altmanovo otpuštanje u petak, osim njegovog nedostatka iskrenosti i potrebe da brani misiju OpenAI-a da razvija AI u korist čovječanstva.

Dogovor o vraćanju Altmana otvara potencijalno novu eru za startup - neprofitni - koji je dugo žonglirao sa zabrinutosti osoblja o opasnostima umjetne inteligencije i njenim potencijalom za komercijalizaciju. Čini se da je rekonstrukcija od utorka favorizovala Altmana i finansijskog podržavaoca Microsofta, koji uvodi OpenAI tehnologiju poslovnim korisnicima širom svijeta.

U izjavi za X, izvršni direktor Microsofta Satya Nadella pozdravio je promjene u odboru OpenAI.

"Vjerujemo da je ovo prvi suštinski korak na putu ka stabilnijoj, dobro informisanoj i efikasnijoj upravi", rekao je on.

Altmanov povratak također završava burni vikend zbog kojeg je pristao da vodi novi istraživački tim u Microsoftu, koji je uložio milijarde dolara u OpenAI i dao mu računarsku snagu neophodnu za njegovu tehnologiju.

To je uslijedilo nakon što je OpenAI-jev odbor odbio njegov prvi pokušaj da se vrati u startup, u nedjelju, imenovanjem bivšeg šefa Twitcha Emmeta Sheara za privremenog izvršnog direktora.

"Iako je još uvijek nejasno u šta je tačno uključeno u natezanje konopa koje je dovelo do njegovog prvobitnog odlaska, stavovi Sama Altmana o tome kako voditi kompaniju će dominirati budućim smjerom, posebno s obzirom na to da će biti nadgledan pod novim odborom", rekla je Susannah Streeter, šef odjela za novac i tržišta u Hargreaves Lansdownu.

U postu na X, Shear je proslavio kasnonoćni ishod u utorak, za koji je rekao da je uslijedio nakon "72 vrlo intenzivna sata rada".

"Ovo je bio put koji je maksimizirao sigurnost uz postupanje svih uključenih učesnika", rekao je Shear.

Altmanovo otpuštanje donijelo je neizvjesnost i za OpenAI i za Microsoft, koji su brzo krenuli u kontrolu štete tokom vikenda obećavši da će zaposliti njega i Grega Brockmana, predsjednika startupa.

Brockman, koji je dao ostavku nakon što je Altman svrgnut, rekao je u postu na X da se "večeras vraća kodiranju".

Gotovo svo osoblje OpenAI-a od preko 700 članova u ponedjeljak je zaprijetilo da će otići ako odbor ne odstupi i ne vrati Altmana, navodi se u pismu koje je pregledao Reuters.

Nakon ove demonstracije solidarnosti, Altman je napisao na X: "imamo više jedinstva, posvećenosti i fokusa nego ikada prije."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG