Linkovi

OPEC+ Alijansa najavljuje iznenađujuće smanjenje proizvodnje nafte


OPEC logo
OPEC logo

Saudijska Arabija i drugi proizvođači nafte OPEC+ u nedjelju su najavili dobrovoljno smanjenje proizvodnje u iznosu od oko 1,15 miliona barela dnevno, što je iznenađujući potez za koji su rekli da je usmjeren na podršku stabilnosti tržišta.

Uglavnom se očekivalo da će se grupa pridržavati svojih već dogovorenih smanjenja od 2 miliona barela dnevno kada se njen ministarski panel, koji uključuje Saudijsku Arabiju i Rusiju, sastane virtualno u ponedjeljak.

Prošlog oktobra, OPEC+, koji se sastoji od Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika predvođenih Rusijom, dogovorio je smanjenje proizvodnje za 2 miliona barela dnevno od novembra do kraja godine, što je razljutilo Washington jer čvršće snabdijevanje povećava cijene nafte.

SAD tvrde da su svijetu potrebne niže cijene kako bi podržao ekonomski rast i spriječio ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaradi više prihoda za finansiranje rata u Ukrajini.

Neočekivani dobrovoljni rezovi u nedjelju, koji počinju od maja, dolaze uz već dogovorene u oktobru.

Prema zvaničnim izjavama, Rijad je rekao da će smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno, dok će Irak smanjiti proizvodnju za 211.000 barela dnevno.

UAE su saopštili da će smanjiti proizvodnju za 144.000 barela dnevno, Kuvajt je najavio smanjenje od 128.000 barela dnevno, dok je Oman najavio smanjenje od 40.000 barela dnevno, a Alžir je rekao da će smanjiti proizvodnju za 48.000 barela dnevno. Kazahstan će takođe smanjiti proizvodnju za 78.000 barela dnevno.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak također je u nedjelju rekao da će Moskva produžiti dobrovoljno smanjenje od 500.000 barela dnevno do kraja 2023. Moskva je jednostrano objavila ta smanjenja u februaru nakon uvođenja zapadnih ograničenja cijena.

Nakon ruskih jednostranih smanjenja, američki zvaničnici rekli su da ruski savez s drugim članicama OPEC-a slabi, ali nedjeljni potez pokazuje da je saradnja i dalje jaka.

Saudijsko ministarstvo energetike je u saopćenju navelo da je dobrovoljno smanjenje proizvodnje u kraljevstvu mjera predostrožnosti usmjerena na podršku stabilnosti tržišta nafte.

Cijene nafte pale su na najniže vrijednosti u 15 mjeseci ranije ovog mjeseca kao odgovor na bankarsku krizu koja je uslijedila nakon kolapsa dva američka zajmodavca i rezultirala spašavanjem Credit Suisse od strane najveće švicarske banke UBS.

"OPEC poduzima preventivne korake u slučaju bilo kakvog mogućeg smanjenja potražnje", rekla je u nedjelju Amrita Sen, osnivačica i direktorica Energy Aspects.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG