Linkovi

Spriječiti širenje mržnje i rasizma na internetu


Anwar Al Awaki, vodja al Qaideu Jemenu, putem interneta je podržao masovnog ubicu iz kasarne Fort Hood u Texasu, 2009.
Anwar Al Awaki, vodja al Qaideu Jemenu, putem interneta je podržao masovnog ubicu iz kasarne Fort Hood u Texasu, 2009.

Centar Simon Wiesenthal ulaže velike napore u identificiranje i razbijanje internet stranica koje šire mržnju

Internet je na mnogo načina virtualni produžetak stvarnog svijeta, mjesto gdje se ljudi okupljaju, razmjenjuju robu, razgovaraju, i prikupljaju informacije. No, internet je takodjer mjesto koje odredjene grupe eksploatišu : lopovi, teroristi, ekstremisti, seksualni predatori... Odjeli Centra Simon Wisenethal u New Yorku i Los Angelesu su identificirali na hiljade web stranica, blogova, i stranica na socijalnim mrežama , kojima je jedini cilj da se širi mržnja.

Evo i svježih primjera: bombardiranju Koptske crkve u Aleksandriji, Egipat, na dan Nove godine, su prethodila mjesec dana duga upozorenja na napad, ukoliko se katolici ne uključe u kršćansko - islamski spor u Egiptu.

Poslije smrtonosnog napada u američkoj vojnoj bazi u Texasu, u novembru 2009. , uslijedile su pohvale napadaču od strane jemenskog klerika, inače rodjenog Amerikanca, Anwar al Awakija.

Da, Nidal Hassan je jedan od mojih učenika i ponosan sam na njega. Ponosan sam na njegov herojski , sjajni čin., poručio je Al Awaki.

Rabin Abraham Cooper je jedan od lidera Centra Simon Wiesenthal. On kaže da izjave poput Al Awakijeve , druge potiču na ubijanje:

Kao da imate dozvolu za ubijanje. Njegova izjava je bila ovacija za mržnju koju je Nidal nosio, poruka : Samo naprijed, znate šta treba činiti!

Rabin Cooper kaže da radikali koriste internet kako bi promovirali atmosferu mržnje , i računaju da će pristalice prionuti na posao.

Rick Eaton je pri Centru Wiesenthal u Los Angelesu. Glas Amerike je poveo na virtualni obilazak nekih od 14 000 internet stranica koje šire mržnju, sa svakog kontinenta, koje šire rasne predrasude, i etničke animozitete. Jedna stranica, na primjer, glorificira bijelu rasu i Adlopha Hitlera. Druge pak promoviraju terorizam u Indoneziji, i govore o tzv svetom ratu u Pakistanu.

Drugi pak hrabre rasizam kod djece. Na primjer, putem video igre u kojoj virtualni komandosi ubijaju siromašne crne Haićane. Gospodin Eaton kaže da Internet omogućava laku raspodjeli takvih materijala:

U današnje vrijeme internetom se apsolutno svaka poruka mržnje i rasizma širi i ponavlja, i svaki video, audio, ili tekst se na kraju ukaže na stotine web stranica.

Stručnjaci kažu da nema načina da se udje u trag materijalima koje na odredjeni kompjuter postave teroristi. To objašnjava Thomas Leighton, su osnivač kompanije Akamai Technologies:

Internet je svojedobno razvijen u atmosferi medjusobnog povjerenja. Razvijen je na univerzitetu, i pri vladi, gdje je svako svakom vjerovao.

Rabin Cooper kaže da se grupe koje šire mržnju mogu medjusobno prepoznati jednim pritiskom na miša , isto kao što drugi koriste internet u mirovne svrhe:

Isti se internet alat koristi za nevladine organizacije, grupe koje promoviraju ljudska prava i gradjansko društvo. Kome se čovjek može obratiti, recimo u Švedskoj, da pomogne Romima, ili drugoj manjinskoj grupi koja ima problema? Kako se snaći na internetu danas?

Rabin Cooper zaključuje da se policija, roditelji i drugi moraju sučeliti s tzv digitalnom mržnjom, kako bi se spriječilo da se nasilnička retorika pretvori u stvarnost.
XS
SM
MD
LG