Linkovi

"Oni otpuštaju, a mi zapošljavamo" - Njemačkoj koriste nevolje Silicijske doline 


Suočene sa zategnutim tržištem rada i manjkom radnika sa ključnim softverskim znanjem, neke njemačke kompanije gledaju na hiljade otpuštenih uposlenika u Silicijskoj dolini kao na priliku da se dokopaju vrhunske radne snage.

Američka Zapadna obala je oduvijek bila glavno odredište ambicioznih softverskih inžinjera koji su tražili najbolje plaćene i najelitnije poslove u svojoj profesiji, ali masovna otpuštanja su stvorila ogroman rezervoar inžinjera u potrazi za poslom, a Njemačka je željna zagrabiti u taj rezervoar.

"Oni otpuštaju, a mi zapošljavamo," kaže Rainer Zugehoer, iz kompanije Cariad, softverske firme koja pripada Volkswagenu. "Mi imamo nekoliko stotina otvorenih pozicija u SAD, u Evropi i u Kini."

Zastrašeni inflacijom i perspektivom recesije, vlasnik Googlea, Alphabet, Microsoft i vlasnik Facebooka, Meta, najavili su otpuštanje gotovo 40 hiljada uposlenika u sve tri kompanije ukupno.

Premda je i Njemačka na rubu recesije, a njene kompanije sporije rastu posljednjih godina, njezini biznisi još uvijek posluju koristeći faks mašine, te je potencijal za tehnološke skokove ogroman.

Stanovništvo Njemačke je među najstarijima svijetu, te zemlji nasušno treba radna snaga: prema procjenama, oko 137 hiljada IT poslova je nepopunjeno.

Vlada pojednostavljuje imigracijske propise i nudi perspektivu lako dostupnog državljanstva da bi privukla odgovarajuće visokoobrazovane imigrante.

"Srdačno vas pozivam da se preselite u Bavarsku," napisala je Judith Gerlach, ministrica za digitalizaciju najbogatije njemačke regije, na LinkedInu u postavci namijenjenoj nedavno otpuštenim uposlenicima Silicijske doline.

Sa eurom gotovo paritetnim s dolarom, malo evropskih kompanija može konkurirati stotinama hiljada dolara koje nude najuspješnije kalifornijske kompanije, ali jeftinija zdravstvena zaštita i niži troškovi života u usporedbi sa San Franciscom, bi mogli biti od pomoći.

"A jesam li spomenula Oktoberfest?" dodala je Gerlachova, dodajući slavni festival piva popisu jakih mjera zaštite za uposlenike koje bi mogle postati veoma privlačne novo-otpuštenim kompjuterašima.

No, neki su skeptični oko uspjeha: ne samo da Njemačka u privlačenju tih uposlenika konkurira i zemljama odakle su oni otišli u SAD, nego se bori i sa vlastitom ovisnošću o birokraciji. Kompanije se već žale da proces izdavanja radnih dozvola za njihove nove uposlenike traje mjesecima.

"Birokracija u Njemačkoj je posvema zapanjujuća za većinu visokokvalificiranih radnika kada se sa njom suoče po prvi puta, posebno ako ne govore njemački," kaže Diana Stoleru iz berlinske firme Lendis.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG