Linkovi

Oluja u Kaliforniji odnijela nekoliko života


Klizište uzrokovano kišnom olujom koja je u tijeku u Studio Cityju, Kalifornija, SAD, 5. februar 2024.
Klizište uzrokovano kišnom olujom koja je u tijeku u Studio Cityju, Kalifornija, SAD, 5. februar 2024.

Obilne padaline i jaki vjetrovi paralizirali su dijelove američke savezne države Kalifornije, a prema izvještajima, nevrijeme je odnijelo živote nekoliko ljudi.

Vlasti su dosad izvijestile o troje umrlih od posljedica oluje.

U blizini grada Sacramenta, muškarca je udarilo drvo koje je palo u njegovom dvorištu i kasnije je preminuo od povreda.

U nedjelju su dvije osobe također smrtno stradale od pada drveća u sjevernoj Kaliforniji.

Oluja, koja je na početku bjesnila na području San Francisca, u ponedjeljak je putovala južnije i stigla do Santa Barbare i Los Angelesa.

Obilna kiša izazvala je odrone, poplavila ceste i paralizirala snabdijevanje strujom. Nacionalna meteorološka služba upozorila je na udare vjetra do 96 kilometara na sat.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom već je u nedjelju upozorio na "ozbiljnu oluju s opasnim i potencijalno opasnim posljedicama" i proglasio vanredno stanje u nekoliko okruga.

Razlog obilnih oborina je vremenski fenomen nazvan "atmosferska rijeka".

Nacionalna meteorološka služba u Las Vegasu rekla je da se radi o "koncentriranom kanalu vlage koji potiče iz suptropa, prenoseći vlagu i obilne padavine u srednje geografske širine".

Budući da vlažne zračne mase koje pogađaju Kaliforniju uglavnom dolaze iz tropskih morskih regija u Pacifiku oko Havaja, poznate su i kao "Ananas ekspres".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG