Linkovi

Olena Zelenska i šef diplomatije Ukrajine u prvoj posjeti Srbiji od početka ruske invazije


Arhiv - Olena Zelenska
Arhiv - Olena Zelenska

Supruga predsjednika Ukrajine Olena Zelenska i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba borave od nedjelje u bilateralnoj poseti Beogradu.

To je prva posjeta visokih ukrajinskih dostojanstvenika Srbiji od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022.

Kuleba bi u ponedjeljak trebalo da se sastane s premijerom Srbije Milošem Vučevićem, kao i s predsjednicom Skupštine Anom Brnabić.

Posjeta je započela obilaskom Biblioteke grada Beograda u društvu supruge predsjednika Srbije Tamare Vučić, a Zelenska je obišla grad i njegovu srednjovjekovnu tvrđavu Kalemegdan, izvijestila je novinska agencija Tanjug. Drugi mediji nisu bili obaviješteni o ovom događaju.

Kako je objavljeno na Instagram profilu Zelenske, ona je u Biblioteci grada Beograda posjetila arheološko nalazište sa izložbom "Rimska dvorana", kao i "Ukrajinsku policu", kutak biblioteke sa ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod njenim patronatom.

Ona je također prisustvovala potpisivanju sporazuma o saradnji između univerziteta u Beogradu i Kijevu, navedeno je.

Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, što uključuje i poluostrvo Krim koji je Rusija anektirala još 2014. godine. Međutim, iako kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU) još od 2012, Srbija nije uskladila svoju spoljnu politiku sa politikom Brisela, niti je usvojila sankcije koje su uvedene Rusiji od zapadnih partnera nakon invazije na susjednu Ukrajinu.

Zelenska i Kuleba stigli su u posjetu Srbiji deset dana nakon što je izabrana nova Vlada koju prati kontroverza vezana za imena dvojice ministara bliskih Rusiji, zbog čega je Beograd i ranije bio izložen kritikama EU i SAD.

Riječ je Aleksandru Vulinu, proruskom potpredsjedniku vlade i bivšem šefu obavještajne službe koji je pod američkim sankcijama, te o Nenadu Popoviću, ministru bez portfelja, sa političkim i poslovnim vezama u Rusiji, koji je također sankcionisan od strane SAD.

Kada je o predsjedniku države Aleksandru Vučiću riječ, on se sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim susreo tri puta od februara 2022. godine, kada je započela ruska invazija, i to tokom međunarodnih foruma u inostranstvu, a posljednji put na regionalnom sastanku u Tirani u februaru.

Srbija je od 2022. godine prihvatila hiljade ukrajinskih izbjeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoć u deminiranju zemlje i u njenim poslijeratnim naporima za obnovu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG