Linkovi

EU, OHR, i SAD upozorili političare: Završiti formiranje Doma naroda FBiH


Parlament FBiH
Parlament FBiH

Medijima je u popodnevnim satima stigla zajednička izjava ureda EU u BiH, Ureda Visokog predsatvnika i Ambasade Sjedinjenih Država u BiH.

"Napori političkih stranaka trebaju se fokusirati na uspostavu nove vlasti, počevši od izbora delegata u novi saziv Doma naroda Federacije BiH od strane kantonalnih skupština. Stoga apeliramo na kantonalne skupštine koje to još uvijek nisu učinile, da izvrše svoje ustavne obaveze i izaberu svoje delegate bez daljnjeg odlaganja.

Imajući na umu da su opći izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta.

Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi također i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za daljnje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo.", navedeno je u izjavi EU, OHR-a i Ambasade Sjedinjenih Država u BiH.

XS
SM
MD
LG