Linkovi

Smanjen izljev nafte u Meksički zaljev


BP Shema postavljanja cijevi kojom se nafta iz pukotine direktno usisava u brod na površini
BP Shema postavljanja cijevi kojom se nafta iz pukotine direktno usisava u brod na površini

Inžinjeri su uspjeli umetnuti drugu cijev u otvor puknute cijevi na morskom dnu, kroz koju se nafta izvlači u brod. Riječ je o blizu dva kilometra dugoj cijevi kroz koju su od ponedjeljka do jučer uspjeli udvostručiti količinu protoka nafte u brod na površini, sa hiljadu na 2 hiljade barela dnevno. Procjenjuje se da je to oko 40 procenata od ukupnog izljeva nafte koja u Meksički zaljev teče od eksplozije 20 aprila u kojoj je poginulo 11 ljudi, a platforma je dan kasnije potonula.

Iz naftne kompanije BP su saopćili da je ostvaren prvi značajiniji uspjeh u samnjivanju izljeva nafte u vode meksičkog zaljeva. Inžinjeri su uspjeli umetnuti drugu cijev u otvor puknute cijevi na morskom dnu, kroz koju se nafta izvlači u brod.

Riječ je o blizu dva kilometra dugoj cijevi kroz koju su od ponedjeljka do jučer uspjeli udvostručiti količinu protoka nafte u brod na površini, sa hiljadu na 2 hiljade barela dnevno. Procjenjuje se da je to oko 40 procenata od ukupnog izljeva nafte koja u Meksički zaljev teče od eksplozije 20 aprila u kojoj je poginulo 11 ljudi, a platforma je dan kasnije potonula.

Inžinjeri BP-a su, nakon neuspjelih napora tokom protekle tri sedmice konačno uspjeli da nešto urade. Podpredsjednik kompanije, Kent Wells kaže da će novim metodom smanjiti količinu nafte koja se izljeva u more:

"Nafta i plin kuljaju kroz otvor puknute cijevi, u koju smo sada ubacili drugu cijev koja dio toga direktno vodi u brod i ne izljeva se u more."

Oko 2 kilometra duga cijev je umetnuta u pukotinu srušene vertikalne cijevi iz koje od 20 aprila kuljaju nafta i plin
Oko 2 kilometra duga cijev je umetnuta u pukotinu srušene vertikalne cijevi iz koje od 20 aprila kuljaju nafta i plin

Medjutim iz BP-a kažu da je potrebno kompleksnije riješenje. Sljedeći korak je pokušaj da se muljem i drugim materijalom vrelo potpuno zatvori.

"Procjenjujemo da će trebati sedam do deset dana za sve potrebne pripreme i onda ćemo početi pumpati materijal i nadamo se da ćemo potpuno zatrpati vrelo i zaustaviti izljevanje", kaže Wells.

U priobalnim dijelovima Louisiane i drugih država do kojih je doprla naftna mrlja, nastvalja se čišćenje. Naučnike brine da bi se kriza mogla proširiti kako se mrlja kreće nošena morskim strujama.

Vernon Asper sa Univerziteta Južni Mississippi kaže da je većina nafte ispod površine gdje se ne može pratiti:

"Izljevena nafta ima dubinu. Ne samo da je velika kao područje Mahattan-a u New Yorku, nego je i duboka nekoliko stotina metara."

Ribarenje je zaustavljeno u istočnim priobalnim dijelovima Louisiane
Ribarenje je zaustavljeno u istočnim priobalnim dijelovima Louisiane

Nesreća je zaustavila ribarenje u istočnim dijelovima Louisiane, ali je i dalje otvoreno u zapadnim dijelovima, barem za sada. Clayton Marena, pažljivo prati i brine o budućnosti:

"Nadam se da će blokirati izljev i da mi ovdje o tome nećemo trebati brinuti. Nafta do nas još nije stigla i nadamo se da neće."

Govoreći u ponedjeljak, ministrica za unutarnju sigurnost, Janet Napolitano je pozvala na mobilnost:

"Mislim da jednostavno trebamo prihvatiti da smo u sred ove krize. Mi nismo na početku, u njoj smo već mjesec dana, ali nismo ni blizu kraja. I, po mom mišljenju, naš posao je da nastavimo raditi - prikupljati, pripremati sprovoditi, čistiti."

XS
SM
MD
LG