Linkovi

Naftna mrlja: Otrov za sve divlje vrste


Zvaničnici agencija za zaštitu priorode i očuvanje divljih vrsta uspostavljaju četiri centra na južnoj američkoj obali kako bi pružili pomoć pticama koje su zatrovane izljevanjem nafte u Meksičkom zaljevu.

Zvaničnici agencija za zaštitu priorode i očuvanje divljih vrsta uspostavljaju četiri centra na južnoj američkoj obali kako bi pružili pomoć pticama koje su zatrovane izljevanjem nafte u Meksičkom zaljevu. Novinar Glasa Amerike Brian Wagner je posjetio jedan takav centar u kojem se djelatnici spremaju prihvatiti otrovane životinje, dok se naftna mrlja kreće ka kopnu.

Sve veća naftna mrlja u Meksičkom zaljevu je otrov za sve divlje vrste koje zavise od mora. Zvaničnici su obustavili ribarenje zbog strahova o zatrovanosti. Oni sada traže morske ptice na čiji život je utjecala naftna mrlja. 150 hiljada metara prostora je ograđeno kako bi se zaštitila obala, uključujući i dijelove gdje se ptice pare. Jedan od centara je Brenton National Wildlife Refuge nadomak obale Lousiane. Tom Mackenzie je glasnogovornik odjela za zašitu riba i divljih životinja:.

Izabrali smo ta tri u nizu otoka koji čine Brenton, jer smeđi pelikani koji se sada tamo pare nemaju gdje drugo otići, kaže Tom Mackenzie.

Ovaj objekat u blizini Fort Jacksona je jedan od četiri objekta uspostavljena kako bi se pomoglo pelikanima i drugim pticama. U njemu se može pružiti pomoć za 200 ptica istovremeno. Jay Holcomb iz Centra za spašavanje ptica kaže da nafta predstavlja opasnost kada dođe u perje ptica.

Kada ptice čiste perje, to rade kljunom. I tu nastane problem, jer u organizam tako unesu naftu, kaže Jay Holcomb.

Koristeći plastičnu patku, radnici pokazuju na koji način sapun može saprati naftu iz ptičjeg perja. Nakon toga ptica se nekoliko dana odmara u kavezima, i hrane je. Do sada je donijeta samo jedna ptica. Tom Mackenzie kaže da je izvještaje o drugim bolesnim pticama na moru nemoguće provjeriti.

Problem je pronaći tačnu lokaciju i čamcem se odvesti do te lokacije, pravovremeno i po ovakvom vremenu. Ako se naftna mrlja približi i dođe do kopna, možemo očekivati više bolesnih životinja, kaže Tom Mackenzie.

Jak vjetar i valovi spriječavaju čamce da za sada idu u potragu za bolesnim pticama. Zvaničnici se nadaju boljim vremenskim uvjetima kako bi bolje mogli sagledati štetu koju je uzrokovala naftna mrlja.

XS
SM
MD
LG