Linkovi

Cijene nafte niske, ali vjerovatno ne za dugo


Svjetske cijene nafte su posljednjih mjeseci opale za više od 30%, što predstavlja podsticaj za ekonomije mnogih zemalja, ali smanjuje profit za državne naftne kompanije, privatne proizvođače nafte, kao I kompanije koje pružaju usluge na naftnim poljima I u naftnim pogonima. Kako iz Houstona izvještava naš novinar Greg Flakus, stručnjaci kažu da se ne očekuje da tako niske cijene nafte potraju dugo.

Povećana američka proizvodnja nafte je glavni razlog za niže cijene nafte u svijetu. Povećana proizvodnja nafte je uglavnom rezultat tehnologije frakinga koja je razvijena u Sjedinjenim državama, I koja podrazumjeva hidrauličko izvlačenje prirodnog gasa iz slojeva stijena duboko ispod površine zemlje. Jim Krane je stručnjak za pitanja energije pri univerzitetu Rice.

Proizvodnja prirodnog gasa ulazi na tržište I potiskuje ostale izvore zaliha koje su se uvozile u Sjedinjene države I sada nastoje za njih pronaći tržišta, kaže Jim Krane.

On dodaje da su oslabljene ekonomije u Kini I Evropi također faktori koji smanjuju potražnju. Istorijski gledano, zemlje članice OPECa obično smanje proizvodnju kako bi povećali cijene. Gospodin Krane kaže da članice sada žele odbraniti svoj dio tržišta.

Oni su voljni smanjiti cijene na kratko kako bi sa tržišta izbacili proizvođače sa većim cijenama.

To bi moglo direktno utjecati na manje kompanije u Sjedinjenim državama.

Ako ste manja kompanija koja razmišlja da investira u novu naftnu proizvodnju, onda bi ste morali dobro razmisliti ukoliko je cijena smanjena na $75 po barelu.

Za mnoge potrošače, smanjena cijena nafte u svijetu znači I uvijek rado viđenu manju cijenu benzina na pumpama. Ali za gigantsku naftnu industriju u mjestima kao što je Houston u Teksasu, na smanjene cijene se gleda sa pomiješanim osjećanjima. Naftne kompanije koje su tu smještene pružaju poslove, direktno ili indirektno, stotinama hiljada ljudi.

Patrick Jankowski, ekonomista Iz Houstona, kaže da je povećana proizvodnja smanjila profit.

Ako pogledate na proizvodnju u Teksasu, mi mjesečno proizvodimo 4.5 miliona barela više u odnosu na prošlu godinu. A vrijednost proizvodnje je opala za više od milijardu dolara mjesečno.

Gospodin Jankowski dodaje da će veće kompanije moći prevazići privremeni pad, ali da bi manje kompanije mogle biti u nevolji.

Oni će vjerovatno početi prodavati neke svoje komplekse kako bi zaradili gotovinu.

Pa ipak, niske cijene nafte vjerovatno neće trajati dugo jer će se trenutna velika zaliha postepeno smanjivati.

Do 2016 vjerovatno, a do 2017 sigurno, opet ćemo vidjeti smanjenje proizvodnje. Tada ćemo ponovo biti svjedoci povećanja cijena, kaže Patrick Jankowski.

On dodaje da, iako se zbog smanjenja cijena izvršni direktori naftnih kompanija ne osjećaju baš lagodno, većina njih je spremna suočiti se sa izazovom.

XS
SM
MD
LG