Linkovi

Odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije sve bolji


Američki predsjednik Barack Obama na sastanku s ruskim kolegom Dmitrijem Medvjedevim na summitu APEC-a u Honoluluu, na Havajima, 12.11. 2011. (AP Photo/Charles Dharapak)
Američki predsjednik Barack Obama na sastanku s ruskim kolegom Dmitrijem Medvjedevim na summitu APEC-a u Honoluluu, na Havajima, 12.11. 2011. (AP Photo/Charles Dharapak)

Nakon što je američki predsjednik Barack Obama postavio poboljšanje odnosa s Rusijom temeljem svoje vanjske politike, dvije zemlje potpisale su novi Sporazum o smanjivanju strateškog nuklearnog naoružanja, START

Od raspada Sovjetskog saveza prije 20 godina, Sjedinjene Države i Rusija uglavnom su razriješile svoj neprijateljski odnos iz doba Hladnog rata. Iako među njima još uvijek ima razlika, te dvije zemlje sve više surađuju na rješavanju raznih problema.

Naoružani tisućama projektila na kopnu i moru te nuklearnim bojevim glavama, Sjedinjene Države i Rusija još su uvijek u mogućnosti uništiti jedna drugu pritiskom na tipku. No, niti jedan od tih projektila nije uperen na suparničke gradove, kao za vrijeme Hladnog rata. A nakon što je američki predsjednik Barack Obama postavio poboljšanje odnosa s Rusijom temeljem svoje vanjske politike, dvije zemlje potpisale su novi Sporazum o smanjivanju strateškog nuklearnog naoružanja, START. Angela Stent stručnjak je za Rusiju na Sveučilištu Georgetown:

"Budući da je Hladni rat završen, više nema smisla da Rusija i Amerika imaju nuklearne bojeve glave. Zbog toga smo drastično smanjili njihov broj, i smanjit ćemo ga još više. To je vrlo važno postignuće."

Angela Stent dodaje da su Moskva i Washington postigli vrlo važan sporazum o Afganistanu:

"Prevozimo vojna vozila preko ruskog teritorija, kroz sjevernu distribucijsku mrežu. Budući da odnos Sjedinjenih Država s Pakistanom postaje sve kompliciraniji, ovaj opskrbni put je ključan za nastavak naših operacija u Afganistanu."

Moskva je također podržala sankcije Ujedinjenih naroda u Iranu te otkazala isporuku protuzračnih projektila S-300 Teheranu. Osim toga, ruska se vlada nije protivila zabrani zone letenja nad Libijom. Međutim, Angela Stent kaže da se dvije strane i dalje ne slažu oko američkih planova za postavljanje proturaketnog štita u Europi.

"Nebrojeno puta objasnili smo im da je taj štit vezan uz našu zabrinutost o iranskom nuklearnom naoružanju i o Sjevernoj Koreji, odnosno zemljama koje bi nam svima mogle biti prijetnja. On nije usmjeren na Rusiju."

U ožujku, ruski će građani izaći na izbore i glasati za novog predsjednika koji će naslijediti Dmitrija Medvjedeva. Izgleda da se do sada favoritom pokazao bivši predsjednik i trenutačni premijer Vladimir Putin. Mnogi se stručnjaci pitaju hoće li Putinovo predsjedništvo biti drugačije od Medvjedevog. Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, Brent Scowcroft, ističe:

"Mislim da neće, jer bilo je jasno da je Putin cijelo vrijeme imao odlučujuću ulogu u vladi. Stoga mislim da se ništa neće puno promijeniti."

Bivši američki veleposlanik u Moskvi Thomas Pickering kaže da je Rusija zemlja koja zahtijeva pozornost, bez obzira tko njom upravlja:

"Mislim da postoje stvari o Rusiji koje nam se ne sviđaju - njih će uvijek biti. Postoje i stvari koje Rusi ne vole o nama. No, ima nekoliko stvari koje su nam zajedničke. Jedna od njih je potreba da koegzistiramo."

I Amerikanci će birati sljedećeg predsjednika, u studenom sljedeće godine. Stoga postoji mogućnost da će obje zemlje imati nove čelnike s početkom 2013. godine.

XS
SM
MD
LG