Linkovi

Ruski dronovi uništili električnu mrežu u Odesi, ostavivši 1,5 miliona bez struje


FILE PHOTO: Part of an unmanned aerial vehicle, what Ukrainian authorities consider to be an Iranian made suicide drone Shahed-136 is seen after been shot down in Odesa
FILE PHOTO: Part of an unmanned aerial vehicle, what Ukrainian authorities consider to be an Iranian made suicide drone Shahed-136 is seen after been shot down in Odesa

Sva nekritična infrastruktura u ukrajinskoj luci Odesa ostala je bez struje nakon što je Rusija upotrijebila bespilotne letjelice iranske proizvodnje da pogodi dva energetska postrojenja, ostavivši 1,5 miliona ljudi bez struje, rekli su dužnosnici u subotu.

"Situacija u regiji Odesa je vrlo teška", rekao je predsjednik Volodymyr Zelenskiy u svom noćnom video obraćanju.

"Nažalost, napadi su bili kritični, tako da je potrebno više od vremena da se vrati struja... Ne trebaju sati, nažalost nekoliko dana."

Od oktobra Moskva gađa ukrajinsku energetsku infrastrukturu velikim valovima raketnih i bespilotnih letjelica.

Norveška je poslala 100 miliona dolara za pomoć u obnovi energetskog sistema Ukrajine, rekao je Zelenskiy.

Serhiy Bratchuk, glasnogovornik regionalne uprave Odese, rekao je da će struja za gradsko stanovništvo biti vraćena "u narednim danima", dok bi potpuna obnova mreže mogla potrajati dva do tri mjeseca.

Bratchuk je rekao da ukrajinske sigurnosne službe istražuju raniju objavu regionalne uprave na Facebooku, u kojoj se savjetuje nekim ljudima da razmotre evakuaciju, kao "element hibridnog rata" Rusije.

Taj je post u međuvremenu izbrisan.

"Niti jedan predstavnik vlasti u regiji nije pozvao na evakuaciju stanovnika Odese i regije", rekao je Bratchuk.

Odesa je imala više od milion stanovnika prije invazije 24. februara koju Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom" za "denacificiranje" svog manjeg susjeda.

Kijev kaže da je Rusija lansirala stotine bespilotnih letjelica Shahed-136 iranske proizvodnje na ciljeve u Ukrajini, opisujući napade kao ratne zločine zbog njihovog razornog učinka na život civila. Moskva kaže da su njezini napadi vojno legitimni i da ne ciljaju civile.

Ured glavnog tužitelja Ukrajine priopćio je da su dronovima Shahed-136 pogođena dva elektroenergetska objekta u regiji Odesa.

Ukrajinske oružane snage objavile su na Facebooku da je 15 bespilotnih letjelica lansirano na ciljeve u južnim regijama Odese i Mikolajeva, a da je 10 oboreno.

Teheran opovrgava isporuku dronova Moskvi. Kijev i njegovi zapadni saveznici kažu da je to laž.

Britansko ministarstvo odbrane priopćilo je u subotu kako vjeruje da će se iranska vojna potpora Rusiji vjerovatno povećati u nadolazećim mjesecima, uključujući moguće isporuke balističkih projektila.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG