Linkovi

SAD oglasile alarm zbog 'štetnog' vojnog partnerstva Iran-Rusija


FILE - This undated photo released by the Ukrainian military's Strategic Communications Directorate shows what Kyiv described as an Iranian Shahed drone downed near Kupiansk, Ukraine. The U.S. has expressed alarm over a "full-scale defense partnership" between Russia and Iran.
FILE - This undated photo released by the Ukrainian military's Strategic Communications Directorate shows what Kyiv described as an Iranian Shahed drone downed near Kupiansk, Ukraine. The U.S. has expressed alarm over a "full-scale defense partnership" between Russia and Iran.

Sjedinjene Države izrazile su u petak zabrinutost zbog "odbrambenog partnerstva punog opsega" između Rusije i Irana, opisujući ga kao "štetno" za Ukrajinu, iranske susjede i svijet.

Zapadne sile optužuju Iran da opskrbljuje bespilotnim letjelicama Rusiju za njezin rat protiv Ukrajine, dok Moskva uništava energetsku infrastrukturu zemlje.

Washington je prethodno osudio sigurnosnu suradnju Irana i Rusije, ali je u petak opisao opsežan odnos koji uključuje opremu kao što su helikopteri i borbeni avioni, kao i bespilotne letjelice, pri čemu su potonje stavke rezultirale novim američkim sankcijama.

"Rusija nastoji surađivati s Iranom u područjima poput razvoja oružja, obuke", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Moskva "nudi Iranu vojnu i tehničku potporu bez presedana — koja transformira njihov odnos u punopravno odbrambeno partnerstvo", rekao je.

"Također smo vidjeli izvještaje da Moskva i Teheran razmatraju uspostavu zajedničke proizvodne linije za smrtonosne bespilotne letjelice u Rusiji. Pozivamo Iran da promijeni kurs (i) da ne poduzme ove korake."

Kirby je rekao da će Sjedinjene Države sankcionirati tri subjekta sa sjedištem u Rusiji koji su aktivni u "nabavi i korištenju iranskih dronova".

Sankcije su usmjerene na ruske Zračne svemirske snage, 924. Državno središte za bespilotnu avijaciju i Zapovjedništvo vojne transportne avijacije.

"Sjedinjene Države nastavit će koristiti sve alate koji su nam na raspolaganju kako bi prekinuli te transfere i nametnuli posljedice onima koji su uključeni u ovu aktivnost", rekao je državni tajnik Antony Blinken u izjavi o sankcijama.

Prošlog mjeseca Teheran je priznao da je poslao bespilotne letjelice u Rusiju, ali je inzistirao da su isporučene prije invazije na Ukrajinu.

Kirby je rekao da su Sjedinjene Države također zabrinute što Rusija "namjerava Iran opskrbiti naprednim vojnim komponentama", uključujući helikoptere i sisteme protivzračne obrane.

Iranski piloti navodno uče upravljati naprednim ratnim avionima Suhoj Su-35 u Rusiji, a Teheran bi mogao dobiti avion unutar sljedeće godine, što bi "značajno ojačalo zračne snage Irana u odnosu na njegove regionalne susjede", rekao je Kirby.

Sjedinjene Države također vjeruju da Iran razmatra prodaju "stotina balističkih projektila" Rusiji, rekao je.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly uzeo je u petak na metu "gadne dogovore" između Moskve i Teherana, rekavši u izjavi da je Iran poslao bespilotne letjelice u Rusiju u zamjenu za "vojnu i tehničku podršku" iz Moskve.

To će "povećati rizik koji predstavlja za naše partnere na Bliskom istoku i za međunarodnu sigurnost", rekao je Cleverly, obećavajući da će "Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti razotkrivati ovaj očajnički savez i pozivati obje zemlje na odgovornost".

Kirby je u petak najavio novi paket pomoći od 275 miliona dolara za pomoć u jačanju protivzračne odbrane Ukrajine, posebno protiv ruskih dronova.

Rekao je da će pomoć "uskoro biti na putu da Ukrajini pruži nove sposobnosti za jačanje njezine protivzračne odbrane i suprotstavljanje prijetnjama s kojima se Ukrajina suočava od dronova".

Pentagon je objavio pojedinosti o paketu, rekavši da uključuje opremu za borbu protiv dronova, kao i municiju za precizne raketne sisteme HIMARS, 80.000 granata od 155 mm, oko 150 generatora i drugu opremu.

Sjedinjene Države su ranije rekle da su Kijevu isporučeni generatori kako bi se Ukrajini pomoglo s njezinim potrebama za električnom energijom zbog opetovanih ruskih udara na energetsku infrastrukturu.

Najnoviji paket, koji se sastoji od opreme preuzete iz postojećih američkih zaliha, povećava vojnu pomoć Washingtona Ukrajini od ruske invazije 24. februara na više od 19,3 milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG