Linkovi

Odbijena žalba Dodikove odbrane, suđenje se nastavlja pred Sudom BiH


Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik
Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu odbrane Milorada Dodika koja je tražila premještanje procesa iz Sarajeva u Banjaluku, potvrdio je Dodikov branilac Goran Bubić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Premještanje procesa odbrana je zatražila, između ostalog, i kako su rekli, "zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH".

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je 6. decembra zahtjev odbrane Milorada Dodika i odgodio početak glavnog pretresa, dok se ne riješi zahtjev odbrane da se suđenje premjesti iz Sarajeva u Banjaluku.

Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika tog entiteta, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je optužilo za krivično djelo "neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH", a sud je optužnicu potvrdio 11. septembra.

U optužnici protiv Dodika i Lukića se navodi da je Dodik potpisao ukaze "iako je bio svjestan da su odluke visokog predstavnika u BiH (OHR) obavezujuće".

Skupština Republike Srpske, u kojoj većinu ima Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), je izglasala dva zakona u junu ove godine.

Zakoni su propisivali da se na teritoriji ovog entiteta neće izvršavati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, niti u entitetskom služenom glasniku objavljivati odluke Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR).

Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, je 1. jula poništio oba donesena zakona, dok je zakonodavna procedura još trajala. Istog dana je Schmidt, koristeći svoje takozvane "bonske ovlasti", nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH.

Izmjenom Krivičnog zakona BiH, visoki predstavnik je propisao da se službeno lice, koje ne izvršava i ne poštuje odluke visokog predstavnika, može kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina, kao i zabraniti vršenje bilo koje dužnosti u bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz budžeta.

Novi termin glavnog pretresa u predmetu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića je najavljen za 20. decembar.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG