Linkovi

Odbjegla djevojka iz Saudijske Arabije pod zaštitom UN-a


Rahaf Mohamed Alkunun koja je pobjegla od svoje porodice
Rahaf Mohamed Alkunun koja je pobjegla od svoje porodice

Tajlandske vlasti saopštile su da je 18-godišnja djevojka iz Saudijske Arabije, koja je pobjegla od svoje porodice na Tajland sa namjerom da otputuje u Australiju i tamo zatraži azil, napustila aerodrom u Bangkoku i da je pod zaštitom Agencije UN za izbjeglice.

"Ona je trenutno pod zaštitom UNHCR-a, ali je čuvaju i bezbjednosne snage Tajlanda", rekao je šef tajlandske imigracione službe i istakao da neće na silu biti vraćena u Saudijsku Arabiju.

18-godišnja Rahaf Mohamed Alkunun je pobjegla od svoje porodice u Kuvajtu, gde su zajedno bili na odmoru. U subotu uveče je stigla na aerodrom u Bangkoku i zabarikadirala se u hotelskoj sobi na aerodromu odakle je na Twitteru zatražila zaštitu UN-a.

"Moja porodica je jako stroga. Držali su me zaključanu u sobi šest mjeseci samo zato što sam se ošišala. Stoprocentno sam uvjerena da će me ubiti čim izađem iz saudijskog zatvora", rekla je djevojka.

Tajlandske vlasti su odbile da je puste u zemlju uz obrazloženje da nema potrebna putna dokumenta ni novac.

Ali Alkunun tvrdi da su joj saudijske i kuvajtske vlasti otele pasoš kada je stigla na Tajland, što potvrđuje i organizacija Human Rights Watch.

"Nadležni treba da spriječe deportaciju i da joj dozvole da ode u Australiju ili da ostane na Tajlandu i zatraži zaštitu kao izbjeglica. Žene u Saudijskoj Arabiji bježe od svojih porodica zbog nasilja koje trpe od rodbine, zato što su lišene slobode i ne poštuje se njihova volja", saopšteno je iz te organizacije.

Žene u Saudijskoj Arabiji moraju da se kreću u pratnji muškaraca. One koje počine takozvane "zločine protiv morala" mogu biti osuđene i na smrtnu kaznu.

XS
SM
MD
LG