Linkovi

Odavanje počasti i komemoracije o životu i naslijeđu Martina Luthera Kinga mlađeg


Spomenik Martinu Lutheru Kingu Jr. u Bostonu
Spomenik Martinu Lutheru Kingu Jr. u Bostonu

Godišnje odavanje počasti i komemoracije o ličnosti i naslijeđu Martina Luthera Kinga mlađeg, koje počinju širom zemlje u petak, obično uključuju mješavinu politike, vjere i društvenog rada.

Za ovogodišnju proslavu, 37. od njenog saveznog priznanja 1986, Kingov potomak se nada da će potaknuti napredak pomažući Amerikancima da personaliziraju tekuću borbu za rasnu jednakost i harmoniju. Bernice King, kćerka pokojne ikone građanskih prava, rekla je da ljudi moraju ići dalje od floskula i produbiti vlastitu posvećenost potrebnom napretku.

"Moramo promijeniti naše razmišljanje", rekla je King, koja je izvršna direktorica King Centra u Atlanti.

Pod temom "Počinje sa mnom", Centar je u četvrtak pokrenuo događaje povodom Dana Martina Luthera Kinga mlađeg koje uključuju sastanke sa mladima i odraslima kako bi se educirala javnost o načinima transformacije nepravednih sistema u SAD-u.

Sastanci su se prenosili putem interneta i dostupni su na nalozima na društvenim mrežama Centra.

"Čini se kao da prolazimo kroz isto, jer pokušavamo svemu pristupiti s istim načinom razmišljanja na koji je sve ovo (rasna nejednakost) stvoreno", rekla je King za AP.

"Promjena može biti veoma mala", rekla je ona, "ali transformacija znači da smo sada promijenili karakter, formu i prirodu nečega. To je nešto što još nismo vidjeli."

Ostali praznični događaji uključuju predstavljanje statue u Bostonu, simpozijum o policijskoj brutalnosti u Akronu, Ohio, i projekte društveno korisnog rada u mnogim gradovima SAD-a.

Praznik započinje još jednom godinom zagovaranja programa rasne pravde - od policijskih reformi i jačanja prava glasa do rješenja ekonomskih i obrazovnih nejednakosti - što je bilo blokirano kulturnim ratovima i partizanskim zastojima u Washingtonu i cijeloj zemlji.

U nedjelju ujutro, predsjednik Joe Biden trebao bi govoriti na komemoraciji u baptističkoj crkvi Ebenezer, historijskoj bogomolji u Atlanti u kojoj je King propovijedao od 1960. do svog ubistva 1968. godine. Crkvom upravlja velečasni senator Raphael Warnock, koji je nedavno pobijedio na izborima za puni mandat kao prvi crni američki senator u Georgiji.

I u ponedjeljak, na saveznu proslavu Dana Martina Luthera Kinga mlađeg, komemoracije se nastavljaju u Atlanti, kao i u glavnom gradu nacije i šire.

Velečasni Al Sharpton, koji je počeo kao organizator građanskih prava u tinejdžerskim godinama kao direktor omladinskog projekta za borbu protiv siromaštva Južnokršćanske konferencije vodstva, održat će u ponedjeljak svoje godišnje događaje u Washingtonu i New Yorku.

Očekuje se da će Martin Luther King III, sin ikone građanskih prava, prisustvovati Sharptonovom svečanom doručku u Washingtonu sa svojom suprugom, predsjednicom Drum Major Instituta Arndreom Waters King, kojoj će biti odana počast zajedno sa bivšom predsjednicom Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

U ponedjeljak poslijepodne u New Yorku, Sharpton, osnivač i predsjednik Nacionalne akcijske mreže, trebao bi sazvati više od 30 istaknutih državnih i lokalnih izabranih dužnosnika na forum o javnoj politici u Kući pravde, sjedištu njegove organizacije u Harlemu.

U desetljećima od svog osnivanja, praznik je postao prilika za izabrane dužnosnike i kandidate da utvrde svoja uvjerenja o građanskim pravima i socijalnoj pravdi. Bernice King rekla je da je pristranost među političarima glavna prepreka zakonodavnim rješenjima o građanskim pravima.

Prevladavanje toga "zahtijevat će uzdizanje do mjesta gdje je vaša odanost čovječanstvu, a ne zabavi", rekla je.

"Ako ne pronađemo humane načine za stvaranje politika i provedbu praksi iz tih politika, nastavit ćemo u ovom začaranom krugu spirale prema dolje prema uništenju i kaosu."

Izvan politike, mnogi događaji u čast Kinga su prilika za Amerikance da razmisle o nasljeđu ikone građanskog prava ili se lokalno pozabave rasnom diskriminacijom u svojim zajednicama.

Ogroman spomenik Martinu Lutheru Kingu Jr. trebao bi biti predstavljen u petak u Bostonu, gdje je prvi put upoznao svoju suprugu Corettu Scott King. Početkom 1950-ih on je bio doktorant teologije na Sveučilištu u Bostonu, a ona je studirala na Glazbenom konzervatoriju Nove Engleske.

Skulptura vrijedna 10 milijuna dolara nazvana "Zagrljaj" koja se sastoji od četiri isprepletene ruke inspirirana je fotografijom Kingovih u zagrljaju kada je King mlađi saznao da je dobio Nobelovu nagradu za mir 1964. Dizajnirali su je Hank Willis Thomas i MASS Design Group i bila je odabran od 126 prijedloga.

Imari Paris Jeffries, izvršna direktorica EmbraceBostona, organizacije koja stoji iza spomenika, istaknula je važnost postavljanja skulpture u Boston Commonu, najstarijem javnom parku u Americi i području s velikim prometom čijim stazama prolaze milijuni stanovnika i posjetitelja svake godine.

"Mislim da Boston ima tu reputaciju grada heroja i abolicionista, poput W.E.B. Du Boisa i Fredericka Douglasa, istovremeno s tom reputacijom da nije prijateljski nastrojen i da ga se u nekim slučajevima opisuje kao rasistički. Tako da postoji ta napetost između ove dvije slike Boston. Postavljanje spomenika dio je naše namjere da promijenimo perspektivu našeg grada."

U Akronu, Ohio, obitelj Jaylanda Walkera, 25-godišnjeg crnca ubijenog nakon što su policajci pucali na njega 46 puta dok je bježao prošlog srpnja, održat će simpozij o javnoj sigurnosti i mentalnom zdravlju s lokalnim čelnicima za građanska prava u subotu. Walkerov slučaj dobio je široku pozornost aktivista, uključujući i obitelj King.

I već sedmu godinu W.K. Zaklada Kellogg obilježit će Nacionalni dan rasnog ozdravljenja nakon praznika. U utorak bi zajednice diljem zemlje trebale u gradskim vijećnicama nastaviti dijaloge o iscjeljenju za koje zaklada kaže da su potrebne za postizanje rasne jednakosti.

"Bez obzira tko ste, postoji put iscjeljenja koji svatko mora uzeti u obzir", rekla je La June Montgomery Tabron, izvršna direktorica Zaklade Kellogg. "Svi smo bili pod utjecajem rasizma."

XS
SM
MD
LG