Linkovi

New York: Prosvjednici se vratili, ali bez šatora


Njujorški park Zuccotti nije više šatorsko naselje
Njujorški park Zuccotti nije više šatorsko naselje

Odluka sudije Stallmana je u skladu sa izjavom gradonačelnika Bloomberga da se prosvjednici mogu vratiti u park kako bi ispunili svoje pravo na slobodu govora, ali da ne mogu tamo noćiti.

Pokret Okupirajmo Wall Street je doživio korak nazad u pravnom smislu, jer se prosvjednicima sada zabranjuje da kampuju u parku Zuccotti u New Yorku kako bi širili svoju poruku. Ta sudska odluka međutim povlači liniju između slobode govora i okupiranja parka kojeg koristi javnost.

Policija je jučer cijeli dan bila prisutna u parku Zuccotti dok su gradski zvaničnici i prosvjednici čekali odluku sudije njujorškog vrhovnog suda Michaela Stallmana. On je odbio žalbu uloženu u ime prosvjednika da im se dozvoli povratak u park sa šatorima i vrećama za spavanje. Sudija Stallman je stao na stranu gradskih zvaničnika koji su izrazili zabrinutost vezano za šatore, kao i za zdravlje i sigurnost prenatrpanog parka. Policija je bila raspoređena i kod njujorške vijećnice, gdje je gradonačelnik Michael Bloomberg rekao da nijedno pravo nije bez granice.

Što se tiče ovog zakona, tu nema dvosmislenosti. Prvi amandman američkog ustava štiti slobodu govora, ali ne štiti korištenje šatora i vreća za spavanje kako bi se okupirao javni prostor, rekao je gradonačelnik Bloomberg.

New York: Prosvjednici se vratili, ali bez šatora
New York: Prosvjednici se vratili, ali bez šatora

Specijalna policija je izvršila raciju na šatorsko naselje tog pokreta u jedan ujutro. Uhapšeno je oko 200 prosvjednika, mnogi od njih zbog odupiranja istjerivanju iz parka. Ekipe za čišćenje su uklonile šatore i vreće za spavanje. Prosvjednici kažu da su vlasti također uklonile i biblioteku pokreta koju je sačinjavalo više od 5 hiljada knjiga. Policija nije dozvolila pristup reporterima. Gradonačelnik Bloomberg je rekao da je razlog bio nastojanje da se zaštite predstavnici medija.

Sa mjesta gdje su dan prije stajali šatori, policija je nastojala osigurati da prosvjednici ponovo ne zauzmu park Zuccotti. Neki su se međutim usprotivili policiji.

Ono što ste svi sinoć uradili je pogrešno. Trebate se svi sramiti, rekao je jedan od prosvjednika.

New York: Prosvjednici se vratili, ali bez šatora
New York: Prosvjednici se vratili, ali bez šatora

Prosvjednici su očigledno razočarani, ali mnogi kažu da će se pokret nastaviti. Tokom sedam sedmica koje je proveo pod šatorima, David Intrator je svirao bubnjeve i saksofon. On kaže da pokret ne zavisi samo od okupacije tog parka.

To je više mentalna stvar i mislim da će to na kraju imati veliki efekat. Okupacija prvo počinje u glavi, u vašem shvatanju kakvo bi ste društvo željeli imati i koje bi ste mjesto željeli imati u tom društvu. I onda se sve dalje razvija od toga, kaže David.

Pokret Okupirajmo Wall Street je započeo prije gotovo dva mjeseca i svoju pažnju je fokusirao na korporacije i jedan posto najbogatijih Amerikanaca za koje prosvjednici kažu da su korumpirali politički sistem zemlje. Posljednjih dana vlasti su također razbile prosvjede i u drugim američkim gradovima. Odluka sudije Stallmana je u skladu sa izjavom gradonačelnika Bloomberga da se prosvjednici mogu vratiti u park kako bi ispunili svoje pravo na slobodu govora, ali da ne mogu tamo noćiti.

XS
SM
MD
LG