Linkovi

Objavljivanje izvora u dokumentima 'procurenim' na Wikileaks - ozbiljan sigurnosni problem


Objavljivanje izvora u dokumentima 'procurenim' na Wikileaks - ozbiljan sigurnosni problem
Objavljivanje izvora u dokumentima 'procurenim' na Wikileaks - ozbiljan sigurnosni problem

Među 90 tisuća dokumenata što ih je objavio WikiLeaks nalaze se imena Afganistanaca koji su američkim snagama dali određene informacije

WikiLeaksovo objavljivanje više desetaka tisuća dokumenata američke vlade o ratu u Afganistanu izazvalo je veliku kontroverzu. Američki dužnosnici osudili su objavu jer je u nekim slučajevima otkriven identitet izvora informacija. Tu je i pitanje zašto se pravi identitet izvora informacija uopće našao u dokumentima koji se naširoko distribuiraju u povjerljivoj kompjutorskoj mreži Pentagona.

Među 90 tisuća dokumenata što ih je objavio WikiLeaks nalaze se imena Afganistanaca koji su američkim snagama dale određene informacije. Ministar obrane Robert Gates ustvrdio je da je to dovelo u opasnost te Afganistance kao i vojnike kojima su oni pomogli. "Vjerujem da su Afganistanci koji su nam pomogli u opasnosti. Isto vrijedi i za naše vojnike jer talibani i drugi neprijatelji mogu dosta naučiti o našim tehnikama, taktici i procedurama".

No neki u obavještajnoj zajednici pitaju se zašto imena izvora nisu bila bolje čuvana. Dokumenti s imenima izvora informacija nose oznaku tajno što je srednja kategorizacija povjerljivosti. Ti dokumenti distribuirani su kroz kompjutorsku mrežu Pentagona, svojevrsni povjerljivi Internet. Dužnosnici vjeruju da je upravo tim putem osoba koja je dostavila dokumente WikiLeaksu došla u njihov posjed. Bivši direktor CIA-e Michael Hayden kaže da to znači da je identitet izvora informacija bio dostupan tisućama ljudi. " Budući da pristup ovoj mreži ima velik broj ljudi, trebalo je biti pažljiv prema identificiranju izvora".

Identitet obavještajnih izvora u pravilu se čuva čak i od drugih djelatnika u obavještajnom sektoru. Upitan zašto to nije učinjeno u slučaju dokumenat koji su završili na WikiLeaksu, neimenovani vladin dužnosnik kaže da se radilo o taktičkim ili borbenim informacijama, prikupljenima lokalno na terenu, a takvi dokumenti se ne pročišćavaju. Bivši direktor CIA-a Michael Hayden naglašava da su pravila Pentagona možda drugačija od onih CIA-e, ali dodaje da je teško balansirati sigurnost identiteta izvora s potrebom analitičara da ih znaju kako bi ispravno procijenili valjanost njihovih informacija. "Ne zalažem se za široku distribuciju podataka koji mogu identificirati izvore informacija. No za nekog analitičara važno je da razumije kakvu težinu želi pripisati informacijama koje su ispred njega, kakav kredibilitet, a to ovisi o poznavanju izvora. Dakle tu postoji dilema".

Scott Stewart, iz privatne obavještajne tvrtke Stratfor, kaže da nitko nije iznenađen da se u mnogim izvješćima pojavljuju imena. "Očito je da bi bilo bolje da su imena bila izbrisana. No ono što sam ja vidio, u većini slučajeva radi se o ljudima koje bi časnici i vojnici na terenu svejedno sreli, poput vladinih dužnosnika, plemenskih čelnika i slično".

Talibani su priopćili da proučavaju dokumente WikiLeaksa te da će goniti one koji su svojim informacijama pomogli američkoj vladi.

XS
SM
MD
LG