Linkovi

Objašnjenje: Hellfire - raketa koja je ubila vođu al Qaide


FILE - A MQ-9 Reaper drone taxis at Kandahar Airfield, Afghanistan in this Dec. 27, 2009 photo. The U.S. State Department has approved a longstanding request from Italy to arm its two MQ-9 Reaper drones with Hellfire missiles, laser-guided bombs and other
FILE - A MQ-9 Reaper drone taxis at Kandahar Airfield, Afghanistan in this Dec. 27, 2009 photo. The U.S. State Department has approved a longstanding request from Italy to arm its two MQ-9 Reaper drones with Hellfire missiles, laser-guided bombs and other

Već godinu dana američki dužnosnici govore da bi otklanjanje terorističke prijetnje u Afganistanu bez američkih trupa na terenu bilo teško, ali ne i nemoguće. Prošlog vikenda SAD su učinile upravo to - ubivši vođu al-Qaide Aymana al-Zawahrija CIA-inim dronom.

Drugi zračni napadi visokog profila u prošlosti nenamjerno su ubijali nedužne civile. U ovom slučaju, SAD su pažljivo odabrale korištenje tipa projektila Hellfire koji je uvelike smanjio mogućnost drugih žrtava. Iako američki dužnosnici nisu javno potvrdili koja je varijanta Hellfirea korištena, stručnjaci i drugi koji su upoznati s protuterorističkim operacijama rekli su da je vjerovatna opcija bila vrlo tajnovita Hellfire R9X - poznata pod raznim nadimcima, uključujući "bombu nož" ili "leteći Ginsu". ”

Ta potencijalna uporaba R9X, rekao je Klon Kitchen, viši suradnik na American Enterprise Institute i bivši obavještajni analitičar, sugerira da su SAD htjele ubiti al-Zawahrija uz "ograničenu vjerojatnost kolateralne smrti i uništenja i iz drugih relevantnih političkih razloga."

ŠTO JE RAKETA HELLFIRE?

Izvorno dizajniran kao protutenkovski projektil 1980-ih, Hellfire su koristile vojne i obavještajne agencije tijekom posljednja dva desetljeća za gađanje ciljeva u Iraku, Afganistanu, Jemenu i drugdje.

Precizno navođene rakete mogu se montirati na helikoptere i bespilotne letjelice i naširoko se koriste u borbama diljem svijeta. Više od 100.000 projektila Hellfire prodano je SAD-u i drugim zemljama, prema Ryanu Brobstu, analitičaru Zaklade za obranu demokracija, think tanka iz Washingtona.

"Može učiniti dovoljno štete da uništi većinu ciljeva kao što su vozila i zgrade, dok ne čini dovoljno štete niveliranim gradskim blokovima i ne uzrokuje značajne civilne žrtve", rekao je Brobst.

Američka vojska rutinski je koristila projektile Hellfire za ubijanje visokovrijednih ciljeva, uključujući visokog čelnika al-Qaide u Siriji prošle godine i al-Qaidinog propagandista Anwara al-Awlakija u Jemenu 2011.

FILE - An unmanned aerial vehicle's Predator Hellfire missile is shown on a simulator's virtual camera.
FILE - An unmanned aerial vehicle's Predator Hellfire missile is shown on a simulator's virtual camera.

ŠTO JE UBILO AL-ZAWAHIRIJA?

SAD je imao više opcija za napad. Mogle su upotrijebiti tradicionalnu "paklenu vatru", bombu ispuštenu iz letjelice s posadom ili daleko riskantniji napad kopnenih snaga. Na primjer, pripadnici američkih mornaričkih SEAL-a doletjeli su u Pakistan helikopterima i ubili Osamu bin Ladena u napadu.

U ovom slučaju CIA se odlučila za napad dronom. I dok CIA uglavnom ne potvrđuje svoje protuterorističke misije i pomno čuva informacije o udarima koje izvodi, dužnosnici američke vlade rekli su da su dva projektila Hellfire ispaljena na balkon zgrade u kojoj je al-Zawahri živio u Kabulu.

Online slike zgrade pokazuju oštećenje balkona, gdje je, prema SAD-u, bio al-Zawahri, ali ostatak kuće stoji i nije jako oštećen.

Za razliku od ostalih modela Hellfirea, R9X ne nosi eksplozivni teret. Umjesto toga, ima niz od šest rotirajućih oštrica koje se pojavljuju pri konačnom približavanju meti, rekao je Kitchen. "Jedna od njihovih prednosti je otvaranje vozila i drugih prepreka kako bi došli do cilja bez upotrebe eksplozivne bojeve glave", rekao je.

IZBJEGAVANJE CIVILNIH ŽRTAVA

Američki dužnosnici i stručnjaci jasno su ovaj tjedan dali do znanja da je izbjegavanje civilnih žrtava ključni element u odabiru oružja.

Prije manje od godinu dana, napad američke bespilotne letjelice - korištenjem konvencionalnijeg projektila Hellfire - pogodio je bijelu Toyotu Corollu u četvrti Kabula i ubio 10 civila oko i u blizini automobila, uključujući sedmero djece. Usred kaotičnog povlačenja američke vojske iz Afganistana, američke snage vjerovale su da se u automobilu nalazi eksploziv i da predstavlja neposrednu prijetnju vojnicima na terenu. Bila je to, rekli su vojni čelnici, "tragična pogreška"

Jedan bivši američki dužnosnik rekao je da je vjerojatni izbor R9X primjer napora administracije da pronađe načine za smanjenje kolateralne štete i sprječavanje gubitka nevinih života. Ta je raketa vrlo precizno oružje koje pogađa vrlo malo područje, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman kako bi razgovarao o protuterorističkim operacijama.

Dužnosnik administracije rekao je u ponedjeljak da su SAD istražile konstrukciju kuće u kojoj je al-Zawahri boravio kako bi se osiguralo da se operacija može izvesti bez ugrožavanja strukturalnog integriteta zgrade i minimiziranja rizika od ubijanja civila, uključujući pripadnike njegove obitelji koja je bila u drugim dijelovima kuće.

Odabir projektila u konačnici je jedan dio smanjenja mogućnosti ubijanja civila ili nanošenja druge kolateralne štete.

“Rekao bih da je ovo opcija nižeg rizika”, rekao je Tom Karako, stručnjak za proturaketnu obranu pri Washingtonskom centru za strateške i međunarodne studije. Korištenje paklene vatre, rekao je, "odražava visok stupanj opreza nasuprot rizičnosti."

DAJE LI SAD UKRAJINI DRONOVE KOJI MOGU ISPALJIVATI PROJEKTILE HELLFIRE?

Ne. Iako su SAD isporučile milijarde dolara vojne pomoći kako bi pomogle Ukrajini u borbi protiv invazije ruskih trupa, oprezne su s pružanjem oružja koje bi moglo pucati duboko u Rusiju, potencijalno eskalirajući sukob ili uvlačeći SAD u rat.

Kao rezultat toga, SAD do sada nije osigurao rakete Hellfire ili dronove koji bi ih mogli ispaliti. Umjesto toga, SAD je isporučio manje, takozvane kamikaze dronove, kao što su Switchblade i Phoenix Ghost, koji umjesto da ispaljuju projektile, eksplodiraju kada pogode metu.

XS
SM
MD
LG