Linkovi

Obamina reforma bankovno-financijskog sektora postala zakon


Na svečanosti potpisivanja, predsjednik Obama posebno se zahvalio malobrojnim republikancima koji su svojim glasovima podržali njegovu reformu bankarskog sektora. One koji joj se protive, predsjednik je nazvao 'manjinom koja blokira promjene'.

Predsjednik Barack Obama potpisao je zakon o reformi američkog bankovno-financijskog sektora. Kako iz Bijele kuće javlja Kent Klein ovaj je zakon jedan od glavnih prioriteta administracije predsjednika Obame.

Novi zakon unosi promijene u poslovanje banaka i drugih financijskih ustanova. Cilj je bolja zaštita potrošača te zabrana nekih oblika poslovanja koji su – tvrde stručnjaci – doveli do globalne financijske krize i recesije. Predsjednik Obama je o reformi financijskog sektora rekao: "Ona će zauzdati zloupotrebe i neke oblike poslovanja koji su gotovo uništili naš financijski sustav. Složene i riskantne transakcije – koje su pridonijele krizi - od sada će biti transparentnije."

Riječ je o najopsežnijim promjenama u američkom financijskog sektoru od vremena Velike ekonomske krize iz tridesetih godina dvadesetog stoljeća. Prije potpisivanja ovog zakona, predsjednik Obama je rekao da će reforma američkog bankovnog sustava imati posljedice i na svjetskom planu: "Od ovih će reformi svi imati koristi. Kada ulagači širom svijeta imaju povjerenja u tržište – to je onda dobra vijest za sve nas."

Zakon dopušta vladi Sjedinjenih Država da preuzme upravljanje velikim financijskim tvrtkama, ukoliko se procijeni da bi njihov bankrot štetio nacionalnoj ekonomiji. Država bi nakon takvog preuzimanja rasprodala imovinu takve firme, čime bi se zajamčilo da sanaciju više ne trebaju financirati porezni obveznici. Banke će morati u 'rezervi' držati veća sredstva, kako bi mogle odmah pokriti gubitke od loših investicija. A kompleksne novčane transakcije, tzv. izvedenice, bit će pomnije regulirane nego što je bio slučaj do sada.

Oporbeni republikanci kritiziraju ovaj zakon jer tvrde da je riječ o nepotrebnom miješanju države u poslovanje privatnog sektora. Jedan je utjecajni republikanski kongresnik, Mike Pence, pozvao na 'sudsko poništavanje' ove reforme, jer je riječ o – kako je rekao – 'podržavljenju Wall Streeta'. Čelnik republikanaca u Senatu, Mitch McConnell, izjavio je da će sada u Americi biti još više nezaposlenih: "Radna se mjesta ne otvaraju zbog previsokih poreza, zbog prekomjerne regulacije i zbog miješanja države u privatni sektor. A upravo su to tri glavna stupa politike Demokratske stranke. Zbog toga će se od sada otvarati još manje radnih mjesta."

Na svečanosti potpisivanja, predsjednik Obama posebno se zahvalio malobrojnim republikancima koji su svojim glasovima podržali njegovu reformu bankarskog sektora. One koji joj se protive, Obama je nazvao 'manjinom koja blokira promjene'.

Inače, treba reći da je većina američkih velikih banaka – koje je prošle i pretprošle godine država spasila novcem iz savezne blagajne – otplatila posuđeno. One već mjesecima bilježe zaradu. Ta će zarada, barem u prvim mjesecima reforme, možda biti nešto manja, očekuje Peter Cardillo iz financijske firme Avalon Partners: "U nekim slučajevima, reforma će vjerojatno utjecati na način poslovanja Wall Streeta. Možda će se morati odustati od nekih poslova. Što pak znači da će nekim od najvećih firmi na Wall Streetu zarada biti manja."

Predsjednik Barack Obama potpisao je zakon o reformi bankovno-financijskog sektora u zgradi nazvanoj po predsjedniku Ronaldu Reaganu, koji je bio zastupnik državne de-regulacije, politike koja je bila suprotna onoj aktualnog američkog predsjednika.

XS
SM
MD
LG