Linkovi

Obamina administracija stavlja na raspolaganje 50 milijuna dolara za razvoj lijeka za Alzheimerovu bolest


Obamina administracija stavlja na raspolaganje 50 milijuna dolara za razvoj lijeka za Alzheimerovu bolest
Obamina administracija stavlja na raspolaganje 50 milijuna dolara za razvoj lijeka za Alzheimerovu bolest

Sredstva se dodjeljuju neposredno nakon nedavno ostvarenog napretka u razumijevanju te progresivne neurološke bolesti koja pogađa milijune starijih diljem svijeta

Obamina je administracija početkom tjedna objavila da smjesta stavlja na raspolaganje 50 milijuna dolara za razvoj lijeka za Alzheimerovu bolest. Sredstva se dodjeljuju neposredno nakon nedavno ostvarenog napretka u razumijevanju te progresivne neurološke bolesti koja pogađa milijune starijih diljem svijeta.

Dr. Ron Petersen, neurolog i pionir na polju istraživanja Alzheimerove bolesti, bio je jedan od prvih koji su bolest dijagnosticirali kod njene moguće najslavnije žrtve - bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana. Deset godina kasnije, 2004., Reagan je od te bolesti umro, u 93. godini života.

Otada, a posebno u zadnjih pet godina, kaže dr. Petersen, ostvaren je veliki napredak u razumijevanju bolesti: “Sada možemo prepoznati prve simptome, možda čak prepoznati u ljudima, dok su normalni, tendenciju ka razvoju bolesti. Ono što nam treba, to je terapeutika koja će pomoći.”

Dr. Petersen ukazuje na nedavna važna otkrića o biokemijskim uzrocima bolesti i na nove metode koje omogućuju ranije dijagnosticiranje i pružanje bolje skrbi pacijentima, ali da bi došlo do bitnih pomaka, kaže on, prijeko su potrebni djelotvorniji tretmani koji će imati učinka na osnovni proces bolesti. “Trenutačno na raspolaganju su nam lijekovi za liječenje simptoma bolesti, ali oni nemaju efekta na opći, sveukupni ishod.”

Sredstva koja je upravo odobrila Obamina administracija trebala bi taj problem riješiti. Dr. Francis Collins, direktor Nacionalnog instituta za zdravlje kaže da će zahvaljujući njima istraživanja za pronalaženje lijeka moći biti bitno ubrzana. “Konačno počinjemo razumijevati što se događa s moždanim stanicama u onih koji pate od Alzheimera. I to nam pruža najbolju do sada mogućnost da odredimo terapeutske pristupe za liječenje onoga što je u samoj srži problema.”

Istu nadu dijele i drugi stručnjaci. Guy Eakin je potpredsjednik zaklade American Health Assistance koja financira istraživanja na polju Alzheimerove i drugih degenerativnih bolesti koje se javljaju u starijih ljudi. “Pronalaženje tretmana koji modificira bolest nije daleko, politička volja i poticaj svakako postoje za rješavanje problema tokom idućeg desetljeća. To možda zvuči sporo, ali napredovanje na području istraživanja nažalost je spori proces.”

Cijelo stoljeće nakon što su je znanstvenici identificirali, Alzheimerova bolest bila je zagonetka - nije se znalo što je izaziva i nije bilo lijeka. To se sada mijenja. Stručnjaci su uvjerenja da ako se istraživanja nastave i imaju političku podršku, bitka protiv Alzeheimerove bolesti bit će osvojena.

XS
SM
MD
LG