Linkovi

Predsjednik Obama: Život u vodama i na obalama Meksičkg zaliva ugrožen isteklom naftom


Obraćanje naciji gospodina Obame iz Ovalnog ureda, prvo otkako je ušao u Bijelu kuću, samo po sebi govori o težini najveće ekološke katastrofe u povijesti Sjedinjenih Država.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama u sinoćnjem obraćanju naciji uputio je kompaniji British Petroleum, odgovornoj za skoro dvomjesečno izlijevanje nafte u vode Meksičkog zaliva, jasnu i tvrdu poruku.

Bilo je to prvo obraćanje naciji gospodina Obame iz Ovalnog ureda što samo po sebi govori o težini najveće ekološke katastrofe u povijesti Sjedinjenih Država. Tim govorom on je izložio plan borbe za uklanjanje izlivene nafte. U tim naporima kompanija British Petroleum će....

“ .... mobilizirati dodatnu opremu i tehnologiju. Narednih dana i tjedana trebalo bi da hvata i do 90 posto nafte koja istječe iz bušotine” - istakao je gospodin Obama, jasno označavajući BP odgovornim za ekološku katastrofu, i najavio zahtjev da BP otvori poseban fond za kompenzaciju nanesenih šteta i gubitaka:

“Taj fond neće kontrolirati British Pretroleum. Da bi zahtjevi za kompenzaciju bili pošteno i na vrijeme izmireni fondom će upravljati neovisna, treća strana.”

Uz to, gospodin Obama je najavio da će bivši ministar vojne mornarice i guverner Ray Mabus biti zadužen za aktivnosti na obnovi i oporavku naftom ugroženih područja.

Nekoliko sati prije predsjednikovog obraćanja, iz nadležnih službi federalne vlade saopšteno je da u vode Meksičkog zaliva istječe i do 60 hiljada barela sirove nafte svakog dana, nekoliko puta više od prvobitnih procjena.

Gospodin Obama je najavio i mnogo strožiju regulativu vezanu za podmorsku ekploataciju nafte i još jednom istakao da Sjedinjene Države moraju djelovati brže i okončati ovisnost o fosilnim gorivima. Naglasio je da će proces prelaska na energiju iz čistih izvora biti vrlo skup, ali dugoročno, negativan uticaj korištenja naftnih deerivata na ekonomiju, nacionalnu sigurnost i okolinu je, kako je rekao, mnogo veći:

“Zemlje kao Kina ulažu u razvoj čiste energije i industrija što bi trebalo da se dešava i ovdje. Svakog dana plaćamo skoro hiljadu milijardi dolara za naftu iz inostranstva. Danas, dok gledamo šta se dešava u Meksičkom zalivu, vidimo da je kompletan život ugrožen pogubnim naftnim prekrivačen koji tamo pluta.”

Analitičari će reći da promjene koje traži gospodin Obama nije moguće brzo ostvariti. Nicolas Loris iz fondacije Heritage upozorava:

“Ako preko noći skočimo sa tehnologije na naftu na neku novu tehnologiju na neki drugi energent, to će biti ogroman teret za ekonomiju. Kada tako nešto bude i tržišno održivo, tada možemo razgovarati o takvom zaokretu. Upravo sada za Amerikance to bi bilo neprihvatljivo skupo.”

Prije sinoćnjeg obraćanja iz Ovalnog ureda, gospodin Obama je bio na na Floridi, prohodao sada čistim plažama. Premda je to bio njegov četvrti obilazak izlivenom naftom ugroženih obala, mnogi stanovnici tog područja smatraju da federalna vlada nije djelovala brzo i odlučno. Posljednja anketa Associated Pressa pokazuje da 52 odsto anketiranih ne smatra da je predsjednik Obama reagirao kako je trebalo. Mnogo veće je nezadovoljtsvo ponašanjem British Petroleuma - 83 odsto anketiranih nije zadovoljno onim što je BP činio u proteklih 60-ak dana.

XS
SM
MD
LG