Linkovi

Obama: Smrt Moamera Gadafija za libijski narod obilježava kraj dugog i bolnog poglavlja


Predsjednik Obama komentira smrt Moamara Gadafija, 20. listopada 2011.
Predsjednik Obama komentira smrt Moamara Gadafija, 20. listopada 2011.

Reakcije iz svijeta: kraj despotizma i tiranije i početak povijesne tranzicije za Libiju i njezin narod

Smrt Moamera Gadafija za libijski narod obilježava kraj dugog i bolnog poglavlja – izjavio je američki predsjednik Barack Obama. Reagirajući na izvješće koje je od prijelazne libijske vlade dobio o Gadafijevoj smrti, predsjednik Obama je rekao da je odlaskom libijskog diktatora uklonjena duboka sjena tiranije. Američki predsjednik nazvao je Moamera Gadafija diktatorom koji spada medju neke s najdužim stažem tiranske vladavine.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, na putu u Afganistanu, rekla je televizijskoj mreži Fox News da potvrda Gadafijeve smrti vodi "uzdahu olakšanja". U odvojenom razgovoru za mrežu CBS američka državna tajnica je rekla da, iako je Gadafijeva smrt značajan dogadjaj, ona najvjerojatnije neće dovesti do okončavanja borbi u Libiji.

Senator i bivši republikanski predsjednički kandidat John McCain objavio je priopćenje u kojem se kaže da Gadafijeva smrt "označava kraj prve faze libijske revolucije". Pozvao je Sjedinjene Države, njihove europske saveznike i arapske partnere da pojačaju podršku libijskom narodu.

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku glavni tajnik svjetske organizacije Ban Ki-moon je rekao da Gadafijeva smrt "označava povijesnu tranziciju za Libiju". Također je pozvao sve borce da polože oružje, upozoravajući da ta zemlja može jedino "ostvariti obećanja budućnosti nacionalnim jedinstvom i pomirenjem".

Predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso objavili su zajedničko priopćenje. U njemu se kaže da smrt libijskog čelnika "označava kraj jednog doba despotizma i represije".

Povjerenica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton također je nazvala pad Sirte i Gadafijevu smrt krajem jednog doba, dodajući da "njime završava tragično razdoblje u životima mnogih Libijaca".

Talijanski premijer Silvio Berlusconi reagirao je na izvješća o Gadafijevom ubojstvu rekavši da je "rat okončan".

XS
SM
MD
LG