Linkovi

Predsjednik Obama potpisao zakon o reformi zdravstva


Predsjednik SAD Barack Obama potpisuje zakon o reformi zdravstva
Predsjednik SAD Barack Obama potpisuje zakon o reformi zdravstva

Nakon godine dana stranačkih prepucavanja i prethodnih decenija neuspjeha, američki kongres je odobrio istorijski zakon o reformi zdravstva koji cijelu zemlju dovodi korak bliže ka zdravstvenom osiguranju za sve Amerikance.

Predsjednik SAD Barack Obama poptisao je danas zakon o zdravstvenoj reformi i na taj način, da tako kažemo, stavio tačku na jednogodišnje, ponekad i žučne rasprave u oba doma američkog kongresa. Svečanom činu potpisivanja bili su prisutni lideri Demokratske stranke u Senatu i Zastupničkom domu, a takođe i prosječni Amerikanci koji će od usvojenog zakona imati najviše koristi. Predsjednik Obama rekao je, pored ostalog, da će novim zakonom biti uveden i, kao neka svetinja, čuvan princip da bi svaki Amerikanac treba da zna i da se osjeća se sigurnim kada je u pitanju zdravstvena briga. Potpredsjednik SAD Joe Biden je za današnji dan i čin potpisivanja rekao da su historijski.

Gospodin Obama u četvrtak odlazi u saveznu državu Iowa gdje je po prvi put, kao predsjednički kandidat, govorio o planu zdravstvene reforme.

Kako u vašingtonskim analitičarskim krugovima odgovoraju na pitanje kolika je i kakva pobjeda usvajanje zakona za predsjednika Obamu?

Dan se smatra istorijski važnim . Nakon godine dana stranačkih prepucavanja i prethodnih decenija neuspjeha, američki kongres je odobrio istorijski zakon o reformi zdravstva koji cijelu zemlju dovodi korak bliže ka zdravstvenom osiguranju za sve Amerikance.

To je velika stvar. Morate je sagledati dio po dio, ali je jasno da je to prva velika promjena u našem zdravstvenom sistemu nakon 1965 godine, kaže Stephen Hess iz Instituta Brookings.

On dodaje da je mandat predsjednika Obame ovisio o ovom glasanju.

Ovo je ogromna pobjeda za predsjednika Obamu. Ovo je njegova prva godina na dužnosti i, na mnogo načina, njegov cjelokupni četverogodišnji mandat je zavisio od uspjeha ovog glasanja o zdravstvu, kaže gospodin Hess.

Demokrate su većinom podržavale prijedlog, dok su se republikanci jednoglasno protivili, navodeći da je on isuviše skup i da isuviše mnogo kontrole daje vladi. Iako predsjednik svojim potpisom taj prijedlog pretvara u zakon, Zastupnički dom senatu, na još jedno glasanje, šalje poseban prijedlog izmjena. Ukratko, proces nije završen. Republikanci se još uvijek bore protiv njega.

Ovaj prijedlog neće opstati. Zasnovan je na pretpostavki da jedna stranka koja unilateralno djeluje može diktirati volju američkm narodu , rekao je republikanski kongresmen Joe Barton.

Ovo nije ono što američki narod treba niti što naši glasači žele, rekao je republikanac John Boehner.

Javnost je zapravo podjeljena. Više ljudi se protivi prijedlogu, nego što ga podržava. I demokrate bi zbog toga mogle pretrpiti poraz u izborima sredinom predsjedničkog mandata u novembru.

Očigledno je da će oni ostatak godine morati provesti u velikim naporima kako bi sve uvjerili u dobrobiti ove reforme zdravstva koju su tek odobrili, kaže Stephen Hess.

Trošak povećanja osiguranja će, prema kongresnom uredu za budžet, biti 940 milijardi dolara u narednih 10 godina, dok bi se budžetski deficit, prema procjenama, smanjio za 143 milijarde u istom vremenskom periodu.

XS
SM
MD
LG