Linkovi

Dijalog SAD-Saudijska Arabija od izuzetne važnosti za izgradnju povjerenja


Uz ratove koji se vode u Iraku, Jemenu I Siriji, I u trenucima zabrinutosti zbog ponašanja Irana, američki predsjednik Barack Obama će u petak u Bijeloj kući dočekati saudijskog kralja Salmana. To će biti prva posjeta saudijskog lidera Sjedinjenim državama otkako je došao na prijesto u januaru, nakon smrti kralja Abdulahha. Iz Bijele kuće izvještava Aru Pande.

Direktni razgovori između predsjednika Obame I saudijskog kralja Salmana nisu mogli doći u nestabilnijim trenucima na srednjem istoku, kada se koalicija predvođena Sjedinjenim državama bori protiv militanata Islamske države u Iraku I Siriji, a koalicija predvođena Saudijskom arabijom bori protiv pobunjenika Houthi u Jemenu, koje podržava Iran.

Mnogi u Perzijskom zaljevu, odnosno u čitavom arapskom svijetu, zabrinuti su zbog stava Sjedinjenih država u zaljevu, zbog sporazuma o nuklearnom pitanju sa Iranom, I onoga što se dešava po pitanju sve većeg utjecaja Irana na Levantu, u Iraku I Jemenu, kaže Anthony Cordesman, iz Centra za strateške I međunarodne studije.

On dodaje da, iako susret u petak u Bijeloj kući vjerovatno neće dovesti do dramatične promjene u politici, dijalog će ipak biti od ključne važnosti za izgradnju saudijskog povjerenja, osobito kada je u pitanju nedavni sporazum o nuklearnom pitanju sa Iranom.

Oni moraju biti čvrsto uvjereni da će Sjedinjene države nadgledati njegovu primjenu, da neće ignorirati nikakva narušavanja, I da će zauzeti čvrst stav, kaže gospodin Cordesman.

Osim sporazuma o nuklearnom pitanju, ponašanje Irana u regionu će također vjerovatno biti faktor u razgovorima dvojice lidera o pitanju Iraka. Bivši američki ambasador Francis Ricciardone, koji sada radi za Atlantsko vijeće, kaže da Saudijska arabija ima interes da njen sjeverni susjed postane stabilan.

Mislim da će razgovori između predsjednika Obame I kralja Salmana o Iraku biti veoma interesantni, u pogledu toga šta svaka strana može uraditi kako bi podržala premijera Abadija da ujedini zemlju, da ojača njenu nezavisnost od hegemonističih utjecaja, kaže gospodin Ricciardone.

Oba lidera će vjerovatno insistirati na istim ciljevima, okončanju sukoba, pozivanju na političko pomirenje I okončanje humanitarne krize, ne samo u Iraku I Siriji, već I južnom saudijskom susjedu Jemenu, gdje saudijski zračni napadi I dalje redovno ciljaju mete Houthi pobunjenika.

XS
SM
MD
LG