Linkovi

SAD: U prvoj debati Romney agresivniji, Obama ravnodušniji


Romneyu je bio potreban dobar, upečatljiv istup pred najširom američkom javnošću kako bi popravio opći utisak nakon nekoliko gafova.

Prva od tri televizijske debate kandidata za narednog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država bila je isključivo posvećena domaćim temama i mogla bi biti ključni momenat u opredjeljivanju, prije svega, za sada neodlučnih birača kada 6. novembra budu glasali ili za Baracka Obamu, kandidata Demokratske stranke stranke, ili Mitta Romneya, kandidata Republikanske stranke.

Gospodin Obama debatu je otvorio podjećanjem da je, kao novoizabrani predsjednik, prije četiri godine naslijedio gomilu ekonomskih nevolja koje, uz mnoga poboljašanja tokom prvog predsjedničkog mandata, još uvijek nisu u potpunosti riješene. Stoga je u završnoj riječi posebno naglašeno istakao da se želi i u naredne četiri godine boriti za dobrobit svih Amerikanaca, jednako intenzivno i odlučno.

Gospodin Romney je na početku naglasio da Sjedinjene Države moraju ići putem drugačijim nego u prethodne četiri godine, da je njegov ključni cilj novo višemilionsko zapošljavanje i odbacio optužbe da poreskim planom favorizira bogate. Debatu je zaključio rekavši da bi druge četiri godine sa Barackom Obamom značile još više tegoba za srednju klasu i obećao 12 miliona novih radnih mjesta.

Po ocjenama mnogih analitičara gospodin Romney bio je mnogo agresivniji, u pozitivnom smislu te riječi, od konkurenta, posebno u dijelovima debate u kojima je bilo riječi o ekonomiji, zdravstvenom osiguranju i zaštiti, te o ulozi, veličini i ovlastima federalne vlade.

U prvim rekacijama unutar obje stranke sinoćna televizijska debata ocjenjuje se po oba kandidata uspješnom.

Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, Republikanac, za Mitta Romneya kaže:

„Po meni, najbolji trenuci su bili komentari, kratki i odmjereni kojima je Romney precizno i vrlo, vrlo jasno isticao što je Obama, kao predsjednik, uradio našoj ekonomiji, kako ju je unazadio nastojeći vladu napraviti što većom i uticajnijom, pogrešno vjerujući da tako može značajno podstaći ekonomski oporavak.“

Jen Psaki, glasnogovornica izbornog štaba gospodina Obame, ističe da je i kao predsjednik i kao predsjednički kandidat Barack Obama želio i uspio glasačima jasno ukazati na razlike između njega i Romneya:

„Mislim da su i njihove kampanje različite. Obamin je cilj bio objasniti gdje bio u protekle četiri godine i kako će ići naprijed. Bio je predsjednik u četiri teške godine. Htio je objasniti šta dobijamo reformom zdravstvenog osiguranja i šta gubimo ako se od nje odustane, šta bi se desilo ako odustenemo od finasijske reforme, šta će se desiti ako produžimo poreske olakšice bogatim i i visoko-profitabilnim kompanijama... Uspio je u tome, uspio je prestaviti svoje planove za naredne četiri godine.“

Mnogi televizijski komentarori i politički analitičari nastup gospodina Obame ocijenili su ravnodušnim i nedovoljno čvrstim u odnosu na mnogo agresivnijeg Mitta Romneya. Romneyu je bio potreban dobar, upečatljiv istup pred najširom američkom javnošću kako bi popravio opći utisak nakon nekoliko gafova, među kojima je najveći bio objavlljivanje tajno snimljenog video materijala na kojem on, Romney, kaže da ne mari za 47 odsto birača čiji je prihod toliko mali da nemaju obavezu plaćati porez.
XS
SM
MD
LG