Linkovi

SAD: Obama u Pentagonu


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama jučer je u Ministarstvu odbrane razgovarao sa članovima tima za nacionalnu sigurnost. Taj odlazak u Pentagon, što predsjednik Obama inače vrlo rijetko čini, uslijedio je nakon višednevnih intenzivnih zračnih napada na pozicije militanata i ektremista pokreta za takozvanu Islamsku državu. Nakon sastanka sa članovima tima za nacionalnu sigurnost predsjednik Obama je najavio da će Sjedinjene Države pojačati vojni pritisak i, posebno u Siriji, intenzivirati akcije kojima je cilj uništavanje rezervi nafte koje drže militanti Islamske države i njihovih lidera. Uz to, američki predsjednik je istakao:

"Jasno sam rekao članovima mog tima da ćemo uraditi mnogo više na treniranju i opremanju snaga umjerene sirijske opozicije."

Pojedini analitičari ocjenjuju nedovoljnim ono što Sjedinjene Države poduzimaju u Siriji i prema Siriji. Jedan od njih, Brian Katulis, smatra da je Sirija najslabija karika strategije američkog predsjednika protiv pokreta za Islamsku državu i dodaje:

"Sasvim je jasno da se mnogo toga dešava na tu Sirije, ali veoma malo povoljnog u ostvarivanju naših ciljeva, ili barem dijela onoga što smatramo ciljevima naše politike u Siriji."

Odlasku predsjednika Obame u Pentagon prethodili su dani intenzivnih zračnih napada na pozicije i objetke pod kontrolom boraca Islamske države. U jednom od tih udara iz zrka uništen je ključni most na putu koji vodi do sirijskog grada Raqqa koji su militanti proglasili glavnim gradom Islamske države. Predsjednik Obama je istakao da su, nakon više od 5 hiljada napada avijacije koalicionih snaga i snažnog pritiska lokalnih borbenih snaga, militanti i teroristi Islamske države postisnuti sa mnogih pozicija koje su držali u Iraku i Siriji. Preuzeta je kontrola na branom kod Mosula, oko Kirkuka, u nekim područjima oko Irbila, oko Tikrita... Blokirane su i zone, vitalne za snabdijevanje militanata na sjeveru Sirije.

"Ti uspjesi ukazuju da su strateške slabosti ISIL-a realne" - takođe je istakao predsjednik Obama.

Istovremeno, on je uporozorio da nema tih vojnih snaga koje će poraziti militante, ekstremiste i teroriste pokreta za Islamsku državu ukoliko oružanu borbu ne budu pratili odgovarajući politički i ekonomski napori, neophodni za trajnu stabilizaciju stanja i u Iraku i u Siriji.

SAD: Obama u Pentagonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

XS
SM
MD
LG