Linkovi

SAD: Obamin buket bijelog cvijeća


U Orlandu predsjednik Obama još jednom se našao u njemu dobro poznatim okolnostima - trenucima žalosti i odavanja pijeteta žrtvama masovnih ubistava.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama jučer popodne susreo se i razgovarao, bez prisustva medijskih izvještača, sa članovima porodica žrtava masakra, počinjenog u ranim jutarnjim satima u nedjelju u jednom noćnom klubu u Orlandu. Predsjednik je, koliko je to moguće, pokušao svojim prisustvom i riječima olakšati bol za izgubljenim u tom tragičnom, besmislenom, terorističkom napadu radikaliziranog ekstremiste. Obraćajući se članovima porodica, preživjelim, građanima Orlanda i cijelih Sjedinjenih Država predsjednik Obama je ponovo apelirao, zatražio poduzimanje odlučnijih mjera na sprečavanju dospijevanja oružja u pogrešne ruke.

Nakon što je predsjednički avion sletio na međunarodni aerodrom u Orlandu, predsjednik Obama još jednom se našao u njemu dobro poznatim okolnostima - trenucima žalosti i odavanja pijeteta žrtvama masovnih ubistava. Gorčinu nerazumnog ubijanja nedužnih osjećao je i izražavao nakon tragedije u osnovnoj školi Sandy Hook, nakon masakra na univerzitetu Wirginia Tech, ubistva vjernika u crkvi u Charlstonu, zaposlenih San Bernardinu... Masakr u Orlandu je, po broju ubijenih najgore masovno ubistvu na američkom tlu.

Nakon osobnog, privatnog susreta sa porodicama nastradalih, u javnom obraćanju predsjednikm Obama je istakao da napad u noćnom klubu Pulse, nije samo čin terorizma nego i čin mržnje prema osobama homoseksualne orijentacije:

"Nemoguće je razlomiti, podijeliti svijet na nas i njih, blatiti i mrziti druge zbog koje njihove kože, ili njihove vjere, ili seksualne orijentacije i time istovremeno ne hraniti, ne podsticati nešto vrlo opasno po ovaj naš svijet. I ako nikada do sada nismo osjetili momenat da svi mi trebamo, moramo jasno odraziti i glasno izraziti naša temeljna uvjerenja i vrijenosti do kojih držimo i potvrditi naš dignitet.... sada je vrijeme."

Predsjednik Obama je učestalo pozivao Kongres, tražio od senatora i zastupnika, da ozakone obavezno, univerzalno provjeravanje podobnosti za kupovinu i posjedovanje oružja i usvoje mnogo strožije zakone o osobnom oružju. Članovi porodica nastradalih koje je jučer grlio i pokušao tješiti, potvrdili su mu ono u što vjeruje... da je odlučnija zakonska regulativa put ka sprečavanju novih masovnih ubistava:

"Ne možemo izbrisati, isčupati mržnju iz svakog srca otrovanog tim zlom. Ali možemo spriječiti mnoge tragedije. Možemo sačuvati mnoge živote. Možemo reducirati posljedice terorističkih napada.... ako smo razboriti."

U centru Orlanda predsjednik Obama je, uz potpredsjenika Joe Bidena, zastao da na improviziranom spomen-obilježju žrtvama masakra položi, uz stotine drugih, i svoj veliki buket bijelog cvijeća.

Tu, na tom mjestu, građani Orlanda predsjednikov dolazak ocijenili su utješnim i ohrabrujućim.

Candice King-Palgut, stanovnica Orlanda:

"Mogu da se ne slažem sa njegovom politikom, ali osobno ga kao čovjeka veoma poštujem. Ono što je rekao i danas ovdje, i što je govorio ranije, govorio je iz srca, sa dubokim osjećajem tuge i zato ga cijenim."

Caitlin Bardley, žiteljka Floride:

"Zaista je dobro vidjeti ga, čuti ga. Mislim da mi želimo predsjednika odlučnog za akciju u svakoj prilici. Mislim da je, došavši među nas, pokazao da stoji uz nas, da nas podržava... To je zaista ohrabrujuće."

I jučer su na stotine ljudi, građana Orlanda i iz drugih dijelova Floride i cijelih Sjedinjenih Država odavali počast žrtvama masakra u noćnom klubu. I mnogi će to, sasvim je izvjesno, činiti tokom narednih dana. Porodice, drugu rodbinu i prijatelje ubijenih, Orlando i Sjedinjene Države očekuje još jedan bolan trenutak....posljednji oproštaj od ubijenih.

SAD: Obamin buket bijelog cvijeća
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00

XS
SM
MD
LG