Linkovi

Predsjednik Obama predstavlja nove planove za otvaranje radnih mjesta i smanjivanje proračunskog manjka


Predsjednik Obama predstavlja nove planove za otvaranje radnih mjesta i smanjivanje proračunskog manjka
Predsjednik Obama predstavlja nove planove za otvaranje radnih mjesta i smanjivanje proračunskog manjka

Američki predsjednik nagovijestio je nove ekonomske ideje tijekom govora na trodnevnoj turneji po saveznim državama američkog Srednjeg zapada

Bijela kuća je priopćila da će predsjednik Obama predstaviti planove za otvaranje novih radnih mjesta i smanjivanje proračunskog manjka početkom sljedećeg mjeseca, kad se on i Kongres vrate s ljetnog godišnjeg odmora. Dužnosnici kažu da će predsjednik najvjerojatnije pozvati na smanjivanje poreza, ulaganje u infrastrukturu i pomoć onima koji su duže vrijeme bez posla. Američki predsjednik nagovijestio je nove ekonomske ideje tijekom govora na trodnevnoj turneji po saveznim državama američkog Srednjeg zapada. Turneja završava danas u njegovoj domicilnoj državi Illinois. Otvaranje novih radnih mjesta bila je ključna tema njegovih govora u Minnesoti i Iowi.

Republikanci kritiziraju ovu predsjednikovu turneju, a neki je nazivaju provođenjem kampanje za koju plaćaju američki poreski obveznici. Republikanski predsjednički kandidati također kritiziraju ekonomsku politiku predsjednika Obame, jer se oporavak usporava, a stopa neuposlenosti je i dalje iznad 9 posto radno sposobnog stanovništva. Dužnosnici Bijele kuće također kažu da će predsjednik pozvati na smanjivanje saveznog proračunskog manjka za više od bilijun i 500 milijardi dolara koliko predlaže dvostranački kongresni odbor.

Odbor u kojem se nalazi šest demokrata i šest republikanaca trebao bi predložiti proračunske rezove do prosinca kao dio sporazuma da se poveća prag zaduživanja koji je postignut prošli mjesec. Anketa koju je proveo Gallup pokazuje da je predsjednikova popularnost pala na 39 posto, što je najniža razina otkako je stupio na dužnost. Druge ankete daju Kongresu znatno manju stopu popularnosti u javnosti.

XS
SM
MD
LG