Linkovi

Obama Mubaraku: Status quo neodrživ, tranzicija treba početi odmah


Ostaci izbornih postera nakon nedavnih izbora u Italiji.
Ostaci izbornih postera nakon nedavnih izbora u Italiji.

Egipatski predsjednik najavio da se neće kandidirati na slijedećim izborima, te predložio paket promjena

Predsjednik Barack Obama rekao je egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku da status quo nije održiv, te da trenutno treba započeti s urednom i mirnom tranzicijom. Gospodin Obama okarakterizirao je događaje u Egiptu kao početak novog poglavlja u povijesti jedne velike zemlje i dugogodišnjeg partnera Sjedinjenih Država.

Predsjednikova izjava došla je na kraju vrlo dugog dana, u kojemu su on i njegova ekipa za sigurnosna pitanja pratili događaje u Egiptu i gledali na televiziji govor predsjednika Mubaraka.

U tom govoru, egipatski predsjednik je najavio da se neće kandidirati na slijedećim izborima, ali je odbio odmah odstupiti s vlasti.

Predsjednik Obama je nakon tog govora pola sata telefonski razgovarao s gospodinom Mubarakom, po drugi put u manje od tjedan dana.

Premda nije pozvao gospodina Mubaraka da odmah odstupi s vlasti, Barack Obama je rekao da proces promjene treba početi odmah: „Razgovarao sam s predsjednikom Mubarakom odmah nakon njegovog večerašnjeg govora. On priznaje da status quo nije održiv, te da mora doći do promjene.“

Rekavši da je kroz tisuće godina Egipat doživio mnoge trenutke preobrazbe, američki predsjednik je kazao da glasovi egipatskog naroda 'govore da je ovo jedan od takvih trenutaka': „Nije ni na jednoj drugoj zemlji da određuje egipatske čelnike. Samo egipatski narod to može učiniti. Ono što je jasno i na što sam ja večeras ukazao predsjedniku Mubaraku, jest moje uvjerenje da uredna tranzicija mora biti smislena, miroljubiva i mora početi odmah.“

Prosvjednike u Egiptu nije pokolebao govor predsjednika Mubaraka; mnogi ga i dalje pozivaju da trenutno odstupi s vlasti i napustu zemlju.

Predsjednik Obama je rekao da novi politički proces mora uključiti širok spektar glasova i oporbenih stranaka, dovesti do izbora koji će biti slobodni i pošteni, te rezultirati vladom 'utemeljenom na demokratskim načelima, koja sluša i reagira na aspiracije egipatskog naroda.'

Američki predsjednik kaže da će Sjedinjene Države nastaviti pružati ruku partnerstva Egiptu i njegovom narodu. Premda Egiptu predstoje neki teški dani, a i pitanja o budućnosti zemlje ostaju neodgovorena – rekao je Barack Obama -, on je uvjeren da će egipatski narod pronaći te odgovore: „Narodu Egipta, posebice mladim ljudima Egipta, jasno kažem: Čujemo vas! Nepokolebljivog sam uvjerenja da ćete sami odrediti svoju sudbinu i čvrsto zgrabiti obećanje bolje budućnosti za svoju djecu i unuke.“

Predsjednik Obama je posebice pohvalio egipatsku vojsku za njezin 'profesionalizam i patriotizam' u dozvoljavanju miroljubivih prosvjeda uz istodobnu zaštitu egipatskog naroda. On je pozvao vojsku da nastavi osiguravati da ovo 'vrijeme promjene' protekne mirno.

Barack Obama je rekao da Sjedinjene Države čvrsto podržavaju i poštuju univerzalne slobode okupljanja, govora i dostupa informacijama, te da će se i dalje zalagati za demokraciju i univerzalna prava koja zaslužuju i građani Egipta i svi ljudi svijeta.

Obraćanje egipatskog predsjednika naciji izazvalo novi gnjev prosvjednika

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak najavio je kraj svoje 30-godišnje vladavine, rekavši da se neće kandidirati na slijedećim izborima. U govoru na televiziji, kasno sinoć, on, međutim, nije dao nikakve naznake da će odstupiti s vlasti ili napustiti zemlju. Umjesto toga, rekao da će do kraja svog mandata raditi na 'mirnom prijenosu vlasti'.

Obama Mubaraku: Status quo neodrživ, tranzicija treba početi odmah
Obama Mubaraku: Status quo neodrživ, tranzicija treba početi odmah

Objava egipatskog čelnika izazvala je bijes stotina tisuća egipatskih građana koji su diljem zemlje, na miroljubivim demonstracijama, zahtijevali da on odmah odstupi. Kratko nakon Mubarakova govora, u Aleksandriji je došlo do sukoba između prosvjednika i vladinih pristaša u kojemu je ozlijeđeno najmanje 12 osoba. Očevici kažu da je do sličnih nereda došlo i u Suezu i drugim gradovima istočno od Kaira.

Prodemokratski zagovornik Mohamed El Baradei izjavio je CNN-u da odluka predsjednika Mubaraka da ostane na vlasti oteže 'agoniju' Egipta sve do predsjedničkih izbora, planiranih za rujan ove godine. On je tu odluku nazvao 'činom obmane' od strane nekoga tko 'ne želi pustiti vlast iz ruku'.

XS
SM
MD
LG