Linkovi

Predsjednik Obama o Siriji: Restrikcija zračnog prostora možda nije rješenje


Obama US Syria
Obama US Syria
Američki predsjednik Barack Obama je izrazio skepsu kada je u pitanju efikasnost potencijalnog uvodjenja zone zabranjene za letove iznad Sirije.

U televizijskom intervjuu za američki PBS, gospodin Obama je rekao da, ako bi i došlo do uvodjenja restrikcije letova režimskih snaga iznad Sirije, to vjerovatno ne bi riješilo problem. Sirijski saveznik Rusija je saopćila da neće dozvoliti prisilno ograničenje na sirijskom zračnom prostoru.

Predsjednik je takodjer rekao da će razmotriti svaku opciju koja mu je na raspolaganju , te da će se Amerika umiješati na jedan pažljiv, dobro odmjeren način.

Mi podržavamo opoziciju . Pokušavamo joj pomoći, zajedno s našim medjunarodnim partnerima, da bude što kohezivinija. Mi pomažemo ne samo političkoj opoziciji, nego i vojnoj opoziciji, tako da se ujednače snage donekle da bi moglo doći do političkih pregovora, posebno uz dokaze o korištenju kemijskog oružja. Tada smo i rekli da bi moglo doći do pojačane pomoći., kazao je američki predsjednik.

Sjedinjene države su saopćile prošlu nedjelju da planiraju naoružati sirijske pobunjenike nakon što je otkriveno da je korišteno kemijsko oružje.
Gospodin Obama je takodjer izrazio visoku nadu nakon što je u Iranu na izborima pobijedio umjereni klerik Hassan Rowhani.

Mislim da to govori kako iranski narod želi da se pokrene u drugom pravcu. Ako to postavite nasuprot nasilju i supresiji koja se dogodila nakon prošlih predsjedničkih izbora, očigledno je da je atmosfera mnogo prijatnija ovaj puta. Iranski narod je odbio tvrdolinijaše i krute klerike na ovim izborima, rekao je Barack Obama.

Predsjednik kaže da su Sjedinjene Države otvorene ka ideji da održe nove razgovore s Iranom o njegovom kontroverznom nuklearnom programu.

Medjutim, gospodin Obama isto tako dodaje da Iran mora prihvatiti da će medjunarodne sankcije ostati na snazi sve dok zemlja ne otkloni svjetsku brigu da Teheran razvija nuklearno oružje. Iran i dalje insistira na tome da je njegov nuklearni program mirnodopski.

Intervju s predsjednikom za PBS je vodio domaćin mreže Charlie Rose u nedjelju uvečer, prije Obamina odlaska na summit G8.
.
XS
SM
MD
LG