Linkovi

Medvedev u Americi: Moskva želi svoju Silikonsku dolinu


Ruski predsjednik s pratnjom u jednoj od kompanija u Silikonskoj Dolini
Ruski predsjednik s pratnjom u jednoj od kompanija u Silikonskoj Dolini

Američki je predsjednik, govoreći na zajedničkoj novinskoj konferenciji sa svojim ruskim kolegom, rekao da će ubrzati razgovore o ulasku Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju, te da je sa ruskim predsjednikom postigao dogovor o nastavku američkog izvoza peradi u Rusiju.

Od Silikonske doline do Bijele kuće, predsjednik Obama kaže da posjeta ruskog predsjednika simbolizira novo poglavlje u američko-ruskim odnosima.

Kada sam došao na dužnost, odnos između Sjedinjenih država i Rusije nije bio toliko blizak, zapravo možda se nalazio na najnižoj tački nakon hladnog rata. Bilo je isuviše mnogo nepovjerenja i isuviše malo istinskog rada na pitanjima od zajedničkog interesa, rekao je predsjednik Obama.

Ali odnos se promijenio nakon što je predsjednik Obama stupio na dužnost. Dvije zemlje su potpisale novi sporazum o kontroli naoružanja i zajednički se pridružile sankcijama protiv Irana i Sjeverne Koreje. Sada obojica predsjednika poduzimaju sljedeći korak u utvrđivanju odnosa jačanjem ekonomskih veza. Predsjednik Obama kaže da podržava ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju,i dodaje:

Rusija pripada toj organizaciji. To je dobro za Rusiju, za Ameriku i za svjetsku ekonomiju.

Predsjednik Dmitri Medvedev želi modernizirati svoju zemlju unošenjem promjena u rusku ekonomiju koja ovisi o nafti. Njegov cilj je nadomak Moskve stvoriti rusku verziju Silikonske doline. Zato je posjetu Sjedinjenim državama započeo u visoko-tehnološkoj oblasti u blizini San Francisca.

Pažljivo ćemo razmotriti iskustvo Silikonske doline, nećemo kopirati, nego ćemo iskoristiti najbolju praksu i primjere koji postoje u Kaliforniji, rekao je Dmitri Medvedev.

Ruski stručnjak Stephen Sestanovich iz Vijeća za vanjske odnose kaže da je globalna ekonomska kriza još jedan razlog zbog kojeg predsjednik Medvedev vrši pritisak za visoko-tehnološkim inovacijama. Sestanovich dodaje:

Rusija je jedna od zemalja koju je teško pogodila ekonomska kriza. Za mnoge Ruse to je bio šok nakon nekoliko godina stalnog rasta i prosperiteta.

Predsjednik Medvedev je srijedu proveo u posjeti visokotehnološkim kompanijama u Silikonskoj dolini i u potrazi za američkim biznisima koji žele investirati u njegove razvojne planove. On se sastao sa direktorima kompanija Apple, Google, i Twitter. Izvršni direktor kompanije Cisco Systems John Chambers je dao sljedeću ponudu:

Donijećemo 100 miliona dolara u kapitalu, bićemo partneri sa mnogim ruskim kompanijama i razgovaraćemo šta možemo zajednički učiniti u različitim oblastima, kao što je nano-tehnologija, kaže gospodin Chambers.

Medjutim, ekonomista Keith Crane iz Korporacije Rand kaže da upute od strane ruske vlade o jednoj oblasti u kojoj treba da dođe do visoko-tehnološke inovacije neće biti učinkovite.

Mislim da je pristup Rusije veoma kontraproduktivan, jer je software u Rusiji, kao i u Sjedinjenim državama u velikoj mjeri poduzetnički, na neki način sa sjedištem u Moskvi, jer tamo ima mnogo univerziteta, ali su raspoređeni po cijeloj zemlji. Ljudi žive u svakom većem gradu koji ima softwersku industriju i njima zaista nije potreban ruski program kako bi se podstaknuo rast te industrije, kaže gospodin Crane.

On dodaje da su vladini programi u Rusiji korumpirani i otežani silnom birokracijom. Međutim Paul Mountford iz kompanije Cysco kaže da će ruska Silikonska dolina biti različita.

To će biti gotovo kao dio unutar Rusije nad kojim će se vladati na drugačiji način.

U svom govoru na univerzitetu Stanford, predsjednik Medvedev je spomenuo još jednu korist promoviranja inovacija :

Mnoga radna mjesta će biti otvorena u visokotehnološkoj industriji, te u drugim oblastima. Doći će do znatnog ekonomskog rasta, rekao je tokom svoje posjete Sjedinjenim državama ruski predsjednik Dmitri Medvedev.

XS
SM
MD
LG