Linkovi

U svom obraćanju naciji predsjednik Obama branio američki angažman u zračnoj kampanji nad Libijom


U svom obraćanju naciji predsjednik Obama branio američki angažman u zračnoj kampanji nad Libijom
U svom obraćanju naciji predsjednik Obama branio američki angažman u zračnoj kampanji nad Libijom

Američki predsjednik ponovio da će američka uloga biti ograničena i da neće biti korištene kopnene snage

Američki predsjednik Barack Obama je rekao da su se Sjedinjene Države pridružile kampanji zapadnih zemalja protiv libijskog čelnika Moamera Gadafija "kako bi zaustavile masakr" i okončale njegovu"'brutalnu represiju" libijskog naroda.

U sinoćnjem govoru naciji, prenošenom putem televizije, gospodin Obama je rekao da je kampanja, prema ovlaštenju rezolucije Ujedinjenih naroda, zaustavila "smrtonosno napredovanje" libijskog čelnika.

Moamer Gadafi je izgubio povjerenje svog naroda i legitimnost da ga vodi, rekao je američki predsjednik, dodavši da "nije uopće u pitanju da bi i za Libiju – i za svijet – bilo bolje" da Gadafi više ne bude na vlasti. No, rekao je, širenje vojne misije da uključi i promjenu režima u Libiji bilo bi pogrešno.

Gospodin Obama je rekao da državna tajnica Hillary Clinton danas odlazi u London na konzultacije s predstavnicima više od 30 zemalja i libijske oporbe, o vrstama političkih napora koji su neophodni za vršenje pritiska na libijskog čelnika.

On je govorio o strateškom interesu u sprečavanju Gadafija da 'pregazi one koji mu se protive, ' što bi dovelo do 'humanitarne krize.' Također, obećao je pomoć u održavanju sigurnosti civila u Libiji, te suradnju s međunarodnom zajednicom u pružanju hrane i medicinske pomoći.

Predsjednik Obama je ponovio svoje ranije obećanje da će američka uloga u zračnoj kampanji biti ograničena, te da neće biti uključivanja američkih kopnenih snaga. On je istaknuo da NATO savez preuzima provođenje zone zabrane leta.

Barack Obama: NATO savez je odlučio preuzeti i dodatnu odgovornost za zaštitu civila na tlu. Prijelaz odgovornosti za akcije sa Sjedinjenih Država na sjevernoatlantski savez dogodit će se sutra. Potom, vodeću ulogu preuzimaju naši saveznici i partneri, a ja sam potpuno uvjeren da će naša koalicija održati pritisak na Gadafijeve preostale snage. U tom nastojanju, Sjedinjene Države će pružati podršku, uključujući objavještajnu djelatnost, logističku podršku, pomoć u traganju i spašavanju, kao i sposobnosti za gušenje komunikacijskih kapaciteta režima.

Svoj je govor predsjednik Obama završio rekavši da Sjedinjene Države "pozdravljaju činjenicu da se na Srednjem istoku i u sjevernoj Africi događa povijest i da su mladi ljudi ti koji to predvode".

Cilj sinoćnjeg predsjednikovog govora bio je odgovor na zabrinutost koja se čula iz Kongresa, a i s drugih strana, da gospodin Obama nije jasno postavio ciljeve Sjedinjenih Država prije nego što je američke snage uključio u zračnu kampanju. Za svoje kritičare, američki je predsjednik imao jasnu poruku:

Barack Obama: Zanemariti odgovornost Sjedinjenih Država kao čelnika, a još i više našu odgovornost prema drugim ljudskim bićima pod takvim okolnostima bilo bi jednako izdaji onoga što i tko smo mi. Neke zemlje mogu skrenuti pogled sa zločina u drugoj zemlji. Sjedinjene Države su drugačije. A, kao predsjednik, ja odbijam čekati na prizore pokolja i masovnih grobnica, prije nego što poduzmem akciju.

XS
SM
MD
LG