Linkovi

'Zelena je također naša nacionalna boja' - predsjednik Obama odao priznanje čvrstim vezama Amerike i Irske


Barack Obama i premijer Enda Kenny u Dublinu 23. svibnja

Predsjednika Obamu predstavio je njegov domaćin, premijer Enda Kenny, koji je za njega rekao da je 'predsjednik novog tipa – jer on ne govori samo u američkom snu, on je otjelovljenje američkog sna'.

Posjetom Irskoj američki predsjednik Barack Obama započeo je put po Europi tijekom kojeg će, pored ove otočke zemlje, posjetiti još Englesku, Francusku i Poljsku. Predsjednički Air Force One spustio se u Dublin gdje je predsjednika Obamu dočekala irska predsjednica Mary McAleese, a potom se sastao i s irskim premijerom Ednom Kennyjem.

Nakon razgovora s irskim premijerom, predsjednik Obama je pohvalio irska nastojanja da se uspostavi mir u britanskoj pokrajini Sjevernoj Irskoj, rekavši da je to inspiracija Sjedinjenim Državama.

Govoreći na glavnom trgu u Dublinu, pred nekih 40 tisuća Iraca, predsjednik je odao priznanje čvrstim vezama koje spajaju dvije zemlje. Obraćanje je uz ostalo imalo i cilj da ojača irsku samouvjerenost da će se zemlja izvući iz teške ekonomske krize.

Predsjednik Sjedinjenih Država spomenuo je i svoje irske korijene, s majčine strane, te je okupljenima uputio pozdrave nekih 40 milijuna Amerikanaca koji također vode podrijetlo s tog otoka. Predsjednik je rekao da se u Irskoj osjećao kao kod kuće, dodavši da američke nacionalne boje uvijek sadrže i malo zelenog – što je nacionalna boja Irske.

Spomenuvši ekonomske probleme svojih domaćina, američki je predsjednik podsjetio da je irski školski sustav jedan od najboljih u svijetu a mladi vrlo dobro obrazovani te da je zbog toga pred njihovom zemljom svjetla budućnost, bez obzira na aktualna teška vremena.

Predsjednik je odao priznanje i humanitarnim naporima Irske u svijetu u razvoju, rekavši da Irska nije zaboravila što znači biti siromašan. Također, odao je priznanje Dublinu na naporima da se – u suradnji s Britanijom – postigne mir u Sjevernoj Irskoj.

Predsjednika Obamu predstavio je njegov domaćin, premijer Enda Kenny, koji je za njega rekao da je 'predsjednik novog tipa – jer on ne govori samo u američkom snu, on je otjelovljenje američkog sna'.

Predsjednik Obama sinoć je otišao iz Dublina za London – nešto ranije zbog zabrinutosti da bi oblak vulkanskog pepela koji se širi od Islanda mogao poremetiti planove o letu.

Razgovori koje američki predsjednik vodi s europskim čelnicima bit će koncentrirani na globalne ekonomske probleme i na događanja na Srednjem istoku. Posebno na krvave nemire u Libiji i američku ulogu u bombardiranju koje provodi NATO savez na snage lojalne Moameru Gafadiju.

Međutim, očekuje se da će predsjednik sa svojim europskim kolegama voditi i razgovore o izazovima s kojima su sučeljeni dok se svijet pokušava izvući iz recesije. Nakon današnjeg susreta s irskom predsjednicom i premijerom, sljedećih dana Barack Obama će voditi i razgovore s britanskim premijerom Davidom Cameronom, ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevim, francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i japanskim premiejrom Naoto Kanom. Sutra predsjednik odlazi u Britaniju u dvodnevni državnički posjet, a odsjest će zajedno sa suprugom Michaelle, u Buckinghamskoj palači kao gost kraljice Elizabete. Nakon toga na redu je summit najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije u Francuskoj.

No prije tih državničkih razgovora američki je predsjednik danas posjetio zaseok Moneygall s oko 300 stanovnika gdje je njegov prapradjed s majčine strane rođen 1830. i gdje je živio prije negoli je emigrirao u Sjedinjene Države. U pripremama dočeka sve kuće u ovom selu su svježe obojane, a za susret s predsjednikom izbliza bile su potrebne ulaznice. Uz predsjednika Obamu, irske korijene ima i nekih 37 milijuna Amerikanaca tako da su veze dvije zemlje uvijek vrlo snažne.

Bijela kuća se nada kako će ovaj posjet pokazati američku predanost europskim saveznicima nakon dužeg razdoblja u kojem je predsjednik Obama bio koncentriran na Srednji istok. Međutim, teško pitanje i dalje ostaju američki odnosi sa zapadnim saveznicima i Rusijom. Dok Sjedinjene Države vode rat u Afganistanu i okončavaju dugogodišnji angažman u iraku, pokušavaju ograničiti svoj angažman u libijskom sukobu. Britanija i Francuska vrše pritisak za većim američkim angažmanom dok se čini da su Gadafijeve snage i pobunjenici u pat poziciji. Susret s ruskim predsjednikom Medvjedevim mogao bi biti također izazovan. Rusija se protivi postavljanju američkog protu raketnog štita u Europi, tvrdeći da on predstavlja prijetnju ruskom nuklearnom arsenalu.

XS
SM
MD
LG