Linkovi

Obama : Nisu isključene vojne opcije kada je u pitanju situacija u Iraku


Fighters of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) stand guard at a checkpoint in Mosul, northern Iraq, June 11, 2014.
Fighters of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) stand guard at a checkpoint in Mosul, northern Iraq, June 11, 2014.
Predsjednik Barack Obama je izjavio da ne isključuje vojne opcije kako bi pomogao iračkoj vladi da savlada sunitske pobunjenike koji su krenuli ka Baghdadu. Govoreći tijekom današnjeg sastanka u Bijeloj Kući sa australijskim premijerom Tony Abbottom, predsjednik Obama je rekao da je jasno da iračkloj vladi treba hitna pomoć i Amerike, i medjunarodne zajednice.

Obama je dodao da, iako ne isključuje niti jednu opciju, ipak se mora utvrditi politička komponenta pri svakoj pomoći koju Amerika pruži Iraku.


Barack Obama , američki predsjednik:
"Ima nekih kratkoročnih , hitnih stvari koje se moraju vojno obezbijediti , i naš tim za nacionalnu sigurnost upravo razmatra te opcije. Ali ovo mora biti i alarm iračkoj vladi. Mora se naći i neko političko rješenje, tako da Suniti i Šiiti , kojima je stalo da izgrade funkcionalnu državu, suradjuju na postizanju sigurnosti i prosperiteta svih u Iraku, i da se efikasno suprotstave ekstremistima ."

Obama je dodao da posljednjih godina nije vidio da ima povjerenja i i suradnje izmedju umjerenih sunita i šiita unutar Iraka, što je direktno doprinijelo slabljenju vlade.

Američki predsjednik je još kazao da je Washingtgon u konsultacijama s iračkom vladom već nekoliko mjeseci, te da ih već opskrbljuje vojnom opremom i obavještajnim podacima.

U medjuvremenu su islamski pobunjenici krenuli ka Baghdadu nakon što su zauzeli teritorij samo 90 kilometara sjeverno od Baghada.

Borci sunitske pobunjeničke grupe Islamska država Iraq i Levant su velikom brzinom zauzeli većinu sjevernih dijelova Iraka, a u posljednjem naletu su preuzeli kontrolu nad gradom Dhuluiyah.

Glasnogovornik pobunjenika je kazao da kreću velikom silinom na Baghdad a potom na karbalu, đto je jedno od najsvetijih mjesta za Šiite u Iraku..

U medjuvremenu su borci Peshmerga - sigurnosne snage iračkog autonomnog Kurdistana, preuzeli kontrolu na Kirkukom i tamošnjim bogatim nalazištima nafte.

Snage iračke vlade su, kako izgleda, bile potpuno nemoćne u zaustavljanju napada ISIL-a, napuštali su masovno položaje, i bježali, ostavljajući oružje za sobom.Irački premijer Nouri al Maliki je htio sazvati hitnu sjednicu parlamenta ali nije bilo potrebnog kvoruma, jer su mnogi odlučili bojkotirati saziv, i suniti i Kurdi.

Do kraja dana bi trebalo da se održi hitna sjednica Vijeća Sigurnosti.
XS
SM
MD
LG