Linkovi

Obama; Ako se sporazum sa Iranom provede, to će biti dobro za cijeli svijet!


American University in Washington, D.C., Aug. 5, 2015.
American University in Washington, D.C., Aug. 5, 2015.

Američki predsjednik Barack Obama je ustao u žučnu odbranu medjunarodnog sporazuma sa Iranom , kojem je cilj eliminiranje sposobnosti te zemlje da razvije nuklearno oružje. Danas je američki predsjednik održao dugački govor na Univerzitetu American u Washingtonu, rekavši izmedjuostaloga da postignuti sporazum jednostavno uništava svaku mogućnost Irana da proizvede atomsku bombu.

Predsjednik Obama je ovom priliko pozvao skeptične članove američkog Kongresa da svakako odobre ovaj sporazum, kada budu glasali o njemu u septembru mjesecu.

Predsjednik je rekao, da će, ako se sporazum provede, " to biti dobro za Iran, biti dobro za Sjedinjene države, za region u kojem je tako puno sukoba. To će biti dobro za cijeli svijet. "

Američki predsjednik je pozvao američki narod da uputi poziv kongresmenima i senatorima da odobre pakt o kojem će glasati naredni mjesec.

On kaže da se radi o do sada najjačem sporazumu o neproliferaciji, koji je ikada potpisan.

Sporazum nije savršen, ali:

"Kao što je slučaj i sa drugim sporazumima u povijesti, ni ovaj ne rješava apsolutno sve probleme, pogotovo probleme sa Iranom. Ne osigurava naglo otopljavanje odnosa izmedju dvije zemlje. Ali, sporazum postiže jedan od nama najvažnijih bezbjedonosnih ciljeva, i kao takav, to je vrlo dobar sporazum."

Ovim sporazumom se Teheranu zabranjuje da gradi nuklearno oružje, a u zamjenu bi bile ukinute sankcije UN-a i zapadnih zemalja. Medjutim, protivnici sporazuma kažu da odrednice u sporazumu prema kojima će se vršiti verifikacija iranskog poštivanja sporazuma - nisu dovoljno jake niti konkretne.

Predsjednik na te kritike ovako odgovara:

"Ako postoji razlog da se pregleda odredjeno sumnjivo mjesto bilo gdje u Iranu, inspektori će imati pristup čak ako se Iran bude protivio tome. Taj se pristup može dobiti u roku od 24 sata od plasiranja zahtjeva. Dakle, ako Iran bude varao, možemo to uhvatiti, i hoćemo. "

Debata u Kongresu o ovom sporazumu će imati velike posljedice, i najvažnija je odluka s kojom se američka nacija sučeljava, od invazije na Irak do danas. Obama je rekao i da oni koji su naglasnije odobrili invaziju na Irak, zasnovanu na netačnim obavještajnim podacima, se sada naglasnije suprotstavljaju sporazumu sa Iranom. Umjesto toga, kazao je Obama, oni trebaju ovom sporazumu pružiti šansu da se pokaže u praksi.

Ukoliko Kongres odbije odobriti sporazum, kazao je Obama, to će ubrzati mogućnost da Iran razvije nuklearno oružje, jer će monitoring iranskog nuklearnog programa biti drastično ograničen.

Predsjednik Obama je povukao i paralelu svoga današnjeg obraćanja, sa još jednim u povijesti kontroverzxnim govorom održanim na istom mjestu - kada je predsjednik John F. Kennedy pozvao zemlju na diplomatske pregovore sa Sovjetskim Savezom kako bi se smanjili nuklearni testovi, usprkos mnogima koji su željeli umjesto toga otvoreni vojni sukob sa Moskvom.

Trenutno je u toku polovina od odredjenih 60 dana , u čijim okvirima Kongres treba razmotriti sporazum, da bi o njemu glasao u septembru. Predsjednik Obama je rekao da će uložiti veto na eventualno odbijanje sporazuma, ali taj veto može biti poništen ukoliko tako bude glasala dvotrećinska većina američkih zakonodavaca.

Izrael se žestoko protivi sporazumu sa Iranom. Obama je kazao liderima jevrejske zajednice , s kojima se jučer sastao u Bijeloj Kući, da bi moglo doći do novih blisko-istočnnih sukoba ukoliko Kongres ne odobri sporazum. U tom slučaju, naglasio je Obama, Iran neće imati nikakvih ograda i smatrat će da može činiti što želi. A u današnjem govoru je Obama naglasio da je svaka zemlja u svijetu za sporazum - osim Izraela.

U isto vrijeme ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su Amerikanci sve manje uvjereni da će Iran poštovati ono što je potpisao. Unutar demokratske stranke, zakonodavci koji su jevreji, su podigli glas protiv sporazuma.

XS
SM
MD
LG