Linkovi

SAD: Izvršnom naredbom…. mimo volje Republikanaca


Predsjednik Obama će večeras najaviti kakve će izvršne korake poduzeti i poštediti od deportacije oko pet miliona usljenika bez, do sada, legaliziranog useljeničkog statusa.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama će večeras u 8 sati po istočno-američkom vremenu, uz direktan televizijski prenos, predstaviti suštinu izvršnih naredbi o statusu više miliona useljenika koji u Americi žive i rade, plaćaju poreze i školuju se, dugi niz godina bez legaliziranog useljeničkog statusa.

Problem neregulisanog sistema useljeništva snažno je podstaknut proteklih mjeseci ilegalnim prelaskom američke granice na desetine hiljada maloljetnika bez roditelja iz zemalja Centralne Amerike. Na hiljade njihovih vršnjaka, rođenih u Sjedinjenim Državama, i time američkih građana, ostali su bez roditelja, deportiranih sa američkog tla.

Demokrati i Republikanci žestoko su se sporili o reformi useljeništva. Zakon o tome usvojen je prošle godine u Senatu, u kojem Demokrati do kraja decembra imaju većinu. U Zastupničkom domu, u kojem su Republikanci u većini, taj zakon nije ni stavljan na glasanje.

Ako Republikanci neće, hoće predsjednik Obama i večeras će najaviti kakve će izvršne korake poduzeti i poštediti od deportacije oko pet miliona usljenika bez, do sada, legaliziranog useljeničkog statusa.

Amerikancima se već obratio putem Facebook-a:

"Najaviću odavde, iz Bijele kuće, neke mjere za poboljšanje našeg šupljeg useljeničkog sistema."

Ankete pokazuju da se 48 procenata upitanih za mišljenje ne slaže sa rješavanjem useljeničke problematike predsjedničkim izvršnim naredbama. I Republikanci se tome protive.

Senator iz Teksasa John Cornyn ističe:

"Predsjednik će reći ljudima koji strpljivo čekaju legalizaciju useljeničkog statusa, držeći se pravila i zakona, da ponovo stanu na kraj dugih redova. Reći će im da milione drugih stavlja ispred onih koji su postupali po pravilima."

Predsjedničke izvršne naredbe nisu presedan. Koristili su ih i bivši predsjednici George Herbert Bush i Ronald Reagan, takođe vezano za useljeničku problematiku. Tada to pitanje, ili ti problemi, nisu bili toliko sporni kao sada.

Profesor univerziteta George Washington Matthew Dallek kaže:

"Mislim da je među mnogim Republikancima dosta opravdanog nezadovoljstva i neslaganja sa onim što predsjednik čini. I zaista, teško je naći pravi put, čak i da gospodin Obama ne poduzima ništa, kojim bi se moglo doći do sveobuhvatne, dvostranački usaglašene, reforme useljeničkog sistema."

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest ističe da predsjednik Obama vjeruje da ima ustavno pravo da donosi izvršne naredbe, unatoč tome što time zaobilazi Kongres:

"Kao što znate, gospodin Obama često kaže da su pred američkim predsjednicima mnoge teške odluke.“

Prije nepune dvije godine predsjednik Obama je u jednoj školi u Las Vegasu, u kojoj su dvije trećine učenika hispanskog porijekla, govorio u nužnosti brzog reformiranja useljeničkog sistema.

U istoj školi o detaljima večeras najavljenih koraka govoriće sutra.

SAD: Izvršnom naredbom…. mimo volje Republikanaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

XS
SM
MD
LG