Linkovi

Richard Holbrooke: Gigant američke spoljne politike


Richard Holbrooke prilikom jednog boravka u Pakistanu
Richard Holbrooke prilikom jednog boravka u Pakistanu

"Richard Holbrooke časno je i dostojanstveno služio svojoj zemlji skoro pola stoljeća – kao mladi diplomata u Vijetnamu, kao iskusni pregovarač i odlučni arhitekta mirovnog sporazuma kojim je okončan surovi rat u Bosni i Hercegovini, kao naš specijalni izaslanik za Afganistan i Pakistan.... U međuvremenu, Richard Holbrooke bio je i na mnogim drugim vrućim diplomatskim i pregovaračkim tačkama....

Jednostavno, bio je gigant američke spoljne politike. I svako ko je radio sa njim, ili imao priliku da bude sa njim sa druge strane pregovašačkog stola, osjećao da je Richard nepospustljivo uporan, ustrajan, da nikad nije zastajao. I da nikada nije odustajao.... jer je uvijek vjerovao da će progres moguć ako radimo u zajedničkom interesu i ako ostajemo fokusirani na zajedničku dobrobit. Vjerovao je da ratovi mogu biti okončani, da mir može biti iskovan.

US President Barack Obama records the weekly speech, 10 Dec 2010
US President Barack Obama records the weekly speech, 10 Dec 2010

Znam da će se svi koji znaju Richarda Holbrookea složiti sa mnom kada kažem i da je Amerika i da je svijet mnogo sigurniji i mirniji zbog onoga što je ambasador Richard Holbrooke radio i odradio" - istakao je predsjednik SAD Barack Obama govoreći o Richardu Holbrookeu.


"Prije svega, žao mi je, naravno.... Radili smo zajedno, surađivali.... i on je pri tome uvijek bio snažan, čvrst čovjek, odlučan i uvjerljiv diplomata i njegovom smrću svi mi gubimo. Bio je čovjek koji se mogao nositi sa svim teškim situacijama. A u Bosni i Hercegovini je bilo zaista teško. Milošević i Tuđman su se, manje ili više, složili da podijele Bosnu i Hercegovinu između sebe. Posebno zbog režima u Beogradu koji je koristio silu bivše jugoslovenske armije, imali smo veoma, veoma komplikovanu situaciju. Richard Holbrooke je bio pravi čovjek na pravom mjestu, pravi čovjek da iznese mirovne pregovore između tadašnjih zaraćenih strana, da okonča mlohavi i klimavi evropski odnos u kojem su različite zemlje podržavale različite strane u uključene u rat u Bosni i Hercegovini.

Richard Holbrooke: Gigant američke spoljne politike
Richard Holbrooke: Gigant američke spoljne politike

Taj rat je bio zapravo agresija na Bosnu i Hercegovinu, grabljene njenih teritorija i proces etničkog čišćenja. Taj rat bio je sve, uključujući i genocid i stoga je to je bila izuzetno teška situacija sa kojom se Richard Holbrooke nosio najbolje što je mogao - izjavio je na vijest o smrti Richarda Holbrooke-a Haris Silajdžić, tokom rata u BiH ministar vanjskih poslova i, u vrijeme pregovora u Daytonu, predsjednik vlade Bosne i Hercegovine.


"Zajedno smo radili u Daytonu, a radili smo i prije Daytona. Kada se radi o Daytonu mogu da kažem da je to za mene bio jedan od najgorih momenata u smislu sjećanja na rad gospodina Holbrooka. Mogu da kažem da sam na kraju bio dosta razočaran kako je to sve došlo do izraza u Daytonu.

I danas, kada se slavi život gospodina Holbrooka, sigurno je da se na nekom nivou treba sjećati pozitivno. Ipak, treba biti i fer prema ljudima u BiH, prema gradjanima BiH i cijeloj regiji, da kažemo da nije sve ni bijelo, a ni crno. I, rezultati tog posla, konsekevence tog posla i danas se znaju. Jedna, sigurno veoma pozitivna konsekvenca je da je rat završen. A, druga konsekvenca, koja je po meni veoma negativna, jeste da je Bosna i dalje žrtva nacionalizma, da kažemo jedne nove vrste aparthejda i fašizma.

Richard Holbrooke: Gigant američke spoljne politike
Richard Holbrooke: Gigant američke spoljne politike

Ne mislim da su poruke koje je Amerika ostavila u BiH kroz Dayton konzistentne sa američkim ili čak sa evropskim vrijednostima. - rekao je u telefonskom razgovoru za Glas Amerike Muhamed Sacirbey, evocirajući sjećanja na Daytonski sporazum i Richarda Holbrooka, kojeg je dobro poznavao i sa kojim je surađivao od 1992. godine, kada je postao prvi ambasador BiH u Ujedinjenim narodima, a u vrijeme pregovora u Daytonu bio ministar vanjskih poslova BiH.

XS
SM
MD
LG