Linkovi

Predsjednik Obama predstavio svoj plan borbe za smanjivanje saveznog proračuna


Predsjdnik Barack Obama na Sveučilištu George Washington 13. travnja 2011.
Predsjdnik Barack Obama na Sveučilištu George Washington 13. travnja 2011.

Predsjednikov plan poziva na smanjivanje duga za 4 bilijuna dolara tijekom sljedećih 12 godina i reformu mnogih programa za starije i siromašne

Predsjednik Barack Obama održao je govor u kojem je iznio svoj fiskalni plan kako da se riješi problem ogromnog duga i saveznog proračunskog manjka Sjedinjenih Država. Predsjednikov plan poziva na smanjivanje duga za 4 bilijuna dolara tijekom sljedećih 12 godina.

U govor u koji je održao na Sveučilištu George Washington ovdje u glavnom gradu Sjedinjenih Država predsjednik Obama iznio je prijedloge o smanjenju savezne potrošnje, te reformiranju mnogih skupih programa namijenjenih starijem stanovništvu, siromašnima i umirovljenicima. "Sad kad naš ekonomski oporavak dobiva na zamahu, demokrati i republikanci moraju se ujediniti i obnoviti fiskalnu odgovornost koja nas je dobro služila u devedesetim godinama prošlog stoljeća" – rekao je u svom govoru predsjednik Obama.

Američki predsjednik je također predložio da se ne obnove poreske olakšice za domaćinstva koja zarađuju više od 250 tisuća dolara godišnje.

Prije predsjednikova govora, a posebice nakon što su republikanci ostvarili dobitke na izborima u studenome i izmijenili ravnotežu moći u Kongresu, predsjednik Obama i republikanci vodili su konstantnu bitku oko poreza i vladine potrošnje. Bili su postignuti neki veći kompromisi, kao produživanje poreskih olakšica u prosincu prošle godine i sporazum o proračunu prošli tjedan kojim je spriječena obustava rada savezne vlade.

Američki predsjednik često upozorava na ono što on naziva "teškim pregovorima koji su pred nama" o tome kako bi se postigla kontrola nad vladinom potrošnjom i deficitom i kako bi se ozbiljno pozabavilo nacionalnim dugom koji je premašio 14 bilijuna dolara. Ali čak kad je predstavio svoj proračun za 2012. fiskalnu godinu, težak 3 bilijuna i 700 milijardi dolara s ciljem da se deficit smanji za bilijun i 100 milijardi dolara tijekom sljedećih deset godina, predsjednik je izbjegnuo iznijeti sveobuhvatni plan za smanjivanje deficita i duga.

Predsjednik Obama također nije u potpunosti prihvatio nalaze svoje vlastite dvostranačke komisije koja je predložila oko 4 bilijuna dolara u rezovima potrošnje, uključujući i potrebu da se pozabavi s ogromnim troškovima mirovinskog programa Social Security i Medicarea, sustava zdravstvenog osiguranja za starije osobe.

To se promijenilo nakon predsjednikova govora na Sveučilištu George Washington gdje je Barack Obama izložio – po riječima njegova glasnogovornika Jaya Carneya – jednu "viziju" za dugoročno smanjivanje deficita i duga. "Jasno je govorio o potrebi da se stvari obave kroz razgovor gdje svi sjede za stolom i diskutiraju na uravnotežen način o dugoročnom smanjivanju manjka i duga. On jedva čeka da surađuje s kongresnim čelnicima o tome kako da se krene naprijed po tom pitanju".

Jay Carney je podsjetio da je ovaj predsjednikov govor dugo pripreman. O programu Social Security predsjednik je ponovio svoj stav da iako taj veliki program nije vodeći uzrok deficita, treba poduzeti korake da ga se ojača u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju. Bijela kuća kaže da predsjednikov govor nije odgovor na republikanski plan kojim se predlaže više od 5 bilijuna dolara u rezovima tijekom sljedećeg desetljeća. Predsjednikov glasnogovornik Jay Carney kaže da predsjednik promatra taj plan kao nepravedan u samom temelju. "On vjeruje da plan sam po sebi ne prolazi na testu ravnoteže, a ravnoteža je ključna".

Prije predsjednikova govora na Sveučilištu George Washington republikanci su napadali predsjednika da nije demonstrirao čelništvo po pitanju potrošnje i deficita. Vođa republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell i drugi republikanci nastavili su povezivati povećanje praga zaduživanja, nešto za što Bijela kuća vjeruje da ne bi smjelo biti podvrgnuto političkim igrama, s ustupcima predsjednika Obame oko potrošnje. "To znači nema više ukrašavanja izloga, nema više optičkih varki, treba nešto stvarno, nešto što se može izmjeriti, nešto što će jasno početi smanjivati naš dug".

Neposredno prije svog govora predsjednik je pozvao u Bijelu kuću predsjedatelja Zastupničkog doma, republikanca Johna Boehnera i druge kongresne čelnike kako bi ih upoznao sa svojom vizijom fiskalne politike prije negoli ju je predstavio javnosti u govoru na Sveučilištu George Washington.

XS
SM
MD
LG